30. maj 2019.

Brnabić: Izveštaj Evropske komisije delimično neobjektivan

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je izveštaj Evropske komisije o napretku u evrointegracijama u pojedinim delovima neobjektivan, a da je najzanimljivije kako se u izveštaju došlo do ocena i kritika u oblasti slobode medija i izražavanja, rada parlamenta, protesta i saradnje sa civilnim društvom.

Foto: FoNet

„Mislim da je u pojedinim delovima izveštaj neobjektivan. Ovo su manji delovi, ali važni je da reagujemo sada“, rekla je Brnabić na konferenciji sa šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Ona je dodala kako nije zabrinuta za evrointegracije Srbije i najavila da će Vlada nastaviti da radi po preporukama iz izveštaja.

„Da li će biti otvoreno neko poglavlje – konstatovala sam da to više nije ni bitno. Na otvaranje poglavlja više utiče politička situacija u EU, nego napredak. Dakle, idemo dalje“, rekla je Brnabić.

Premijerka je ukazala na ocenu da u Srbiji nema napretka u slobodi medija i izražavanja i da stanje izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Ona je dodala da je zabrinuta zbog stanja na Kosovu i izostanka reakcije Unije na sve što se dešava, a posebno nanapade kakvi su se dogodili juče na severu Kosova.

Brnabić je naglasila kako očekuje da EU poštuje vladavinu prava i da garantuje sprovođenje Briselskog sporazuma i Zajednice srpskih opština, jer na tim dokumentima stoji njihov potpis, kao i da primeni SSP sa Prištinom, kojim supredviđenemere koje mogu da koriste kada ga Priština krši.

Prmijerka je navela i da joj nije jasno da Komisija kaže kako nema napretka kada „ova vlast i ovo sudstvo“ posle 20 godina donesu presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

„To je konstatovano, ali nije dovoljno da bi se reklo ima napretka“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da ni kompleksan rad na Medijskoj strategiji i to što je ona predata Komisiji nije bilo dovoljno za ocenu o napretku.

„Hapšenja za pretnje i ugrožavanje novinara, ni partijska knjižica nikoga ne štiti – ni to nije dovoljno da se kaže ima napretka“, navela je Brnabić.

Ona je dodala da će se od sada baviti time šta treba da se uradi da bi Srbija po pitanju slobode medija napredovala.

Govoreći o oceni o parlamentu, Brnabić je rekla da se seća ko je pokrenuo bojkot parlamenta i da je opozicija opstruisala rad parlamenta „konstantnim dopunama dnevnog reda“ i „besmislenim amandmanima“.

Ona je rekla kako se konstatuje da pojedine partije koje su u SZS bojkotuju Skupštinu i dodala da je SZSvanparlamentarni savez koji nije učestvovao na izborima.

Premijerka je dodala da je konstatovano da je predsednica Skupštine pozvala opoziciju da se vrati u parlament, ali nije konstatovano da je opozicija to odbila.

Brnbić je ocenila i da „ako to nije poluistina, ona ne zna šta je“.

„Ovo me nije iznerviralo već zabavilo. Ovo bolje od bilo čega drugog ukazuje na političke ocene“, rekla je Brnabić,komentarištući Izveštaj Evropske komisije.

Govoreći o građanskim protestima, rekla je da se u izveštaju primećuje da su protesti počeli zbog napada na lidera opozicije, ali da nije primećena volja države da se incident reši, kao ni da nije bila važna informacija o „nasilnom upadu u RTS“.

Brnabić je naglasila kako, uprkos svemu, misli da je izveštaj „ukupno pozitivan“ i da je „prepoznat napredak u ekonomskom reformama“, ali da to prepoznaju svi.

Video prillog televizije N1 pogledajte OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend