30. maj 2019.

Moderna vremena

Nedeljne popodnevne sastanke redakcije mesečnika Les Tempes Modernes, koji je pokrenula sa Žan-Pol Sartrom, Simon de Bovoar nazivala je „najvišim oblikom prijateljstva“. Nakon 74 godine, časopis je prestao da izlazi.

Smrt poslednjeg urednika Kloda Lanzmana prošlog jula, učinila je odluku francuskog izdavača Galimara da ugasi časopis gotovo neizbežnom. Jedan od prvih autora i Sartrov student, Lanzman je uredničko mesto preuzeo od nekadašnje ljubavnice De Bovoar posle njene smrti 1986. Njegov odlazak prekinuo je magični krug istorije. Sem toga, ko bi danas uopšte mogao da doraste toj trojci intelektualnih gromada?

Izdanja iz prve decenije i danas odišu novinom kao nekad. Ton časopisa je originalan, reportaže se čitaju kao književnost, stil je beskompromisan, a analiza borbena. Često se smatra da se Novi žurnalizam javio u Njujorku kasnih 1950-ih, ali ima solidnih argumenata za tvrdnju da je tamo stigao iz Pariza čitavu deceniju ranije sa Modernim vremenima, časopisom koji je među prvima uklonio granice između književnosti i novinarstva.

Prvi broj objavljen oktobra 1945. izazvao je veliki prasak u novinarstvu i politici, ne samo u Francuskoj.

Piše: Agnès Poirier, The Guardian / Prevela Milica Jovanović

Ceo tekst pročitajte na sajtu Peščanika OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend