13. jul 2022.

Cvijić: Zastrašujuće što Tužilaštvo pokušava da cenzuriše medije

Novinar Vuk Cvijić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je neprimereno i zastrašujuće što "Tužilaštvo pokušava da cenzuriše medije". "Funkcioneri, sudije i tužioci, njihov rad je javan, na papiru piše da oni postupaju u ime naroda, njihov rad mora da bude javan. Nova S i N1 su izneli podatke koji su činjenice iz karijere tužiteljke koja postupa u slučaju Milenković", rekao je.

Foto: N1

Govoreći o svedočenju ministra odbrane Nebojše Stefanovića, koji je negirao tvrdnje Gorana Papića da ga je „u aprilu 2020. zvao kako bi urgirao da se Miljković sasluša brzo i efikasno bez „preteranog zadržavanja“, kaže da se to i očekivalo.

„On je jedan od retkih iz SNS koji se pojavljuje. I sam predsednik je rekao da će on da izađe kada su iznosili optužbe na njegov račun, pa ne znamo da ga je do danas neko pozvao na saslušanje. Ceo postupak protiv Papića liči na postupak protiv Dijane Hrkalović, to meni liči na simulaciju borbe protiv kriminala. Činjenica je da su optuženi za minorna dela koja ne mogu da pokažu dubinu povezanosti vlasti i organizovanog kriminala“, kaže on.

Prema njegovim rečima, vidi se „potpuna instrumentalizacija VJT u Beogradu“.

„Vidimo da reaguje na napise tabloida, a ne na navode uzbunjivača, selektivno ponašanje. Tužilaštvo je dužno da reaguje na svaku informaciju, bilo u medijila, bilo gde, ako postoji sumnja, ako je ugrožen policajac koji je vodio tako važne istrage, dužno je da reaguje odmah, službena beleška, informacija, koju treba da provere i druge službe. Nažalost, jedina zaštita i policajaca i svih koji ukazuju na to je javnost“, kaže on.

Podsetio je i na slučajeve kada su, kako kaže, proganjani policajci.

„Setimo se kako je smenjen Rodoljub Milović, njega je saslušavala Dijana Hrkalović, pa je uzela njegovu funkciju, pa onda užasna stvar sa Dejanom Jovićem, koji je hapsio Belivukovu grupu, pa su onda neki dokazi promenjen DNK, pa se našao u pritvoru, zatim policajci koji su nezakonito poslati u Potočare…“, kaže Cvijić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je podnelo Povereniku za zaštitu samostalnosti tužilaca zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, povodom tekstova objavljenih u novinama i na portalu “Nova S’, od 7. jula i na televiziji i portalu N1 od 10. jula, u kojima su kako oni navode iznete insinuacije o stručnosti i osposobljenosti zamenika javnog tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu Željke Nikolaidis.

Cvijić kaže da je to saopštenje „sramotno“.

„Tako sam i napisao u tekstu koji izlazi sutra u NIN-u, zaista sramotno. Funkcioneri, sudije i tužioci, njihov rad je javan, na papiru piše da oni postupaju u ime naroda, njihov rad mora da bude javan. Nova S i N1 su izneli podatke koji su činjenice iz karijere tužiteljke koja postupa u slučaju Milenković, zastrašujuće je što Tužilaštvo pokušava da cenzuriše medije, mislim da je krajnje neprimereno“, kaže Cvijić.

Cvijić kaže da se „istrage koje vode u dubinu povezanosti vlasti i organizovanog kriminala opstruišu“.

„Ako se poništavaju i opstruišu istrage, onda nema granice između organizovanog kriminala i vlasti. Ne vidim da bez pritiska javnosti to može da se promeni“, kaže on.

Istakao je da ovo već utiče na predmete „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“.

„Vidimo da mnogi koji su čak učestvovali u razgovorima koji su presretnuti između Predraga Koluvije i pripadnika službi nisu čak ni optuženi. Tužilaštvo njih ne zove na razgovor, ne zove ni glavnog koordinatora žandarmerije koji je direktno komunicirao sa Belivukom. Niko nije pozvao tog Nenada Vučkovića, za razliku od Milenkovića, da ga sasluša“, kaže Cvijić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend