14. jun 2024.

Danas saznaje: Sud doneo odluku da Srbija izruči novinara Andreja Gnjota Belorusiji

Viši sud u Beogradu doneo je odluku 31. maja o izručenju beloruskog novinara Andreja Gnjota koji se nalazi u kućnom pritvoru u Srbiji, saznaje Danas.

Viši sud u Beogradu doneo je odluku 31. maja o izručenju beloruskog novinara Andreja Gnjota koji se nalazi u kućnom pritvoru u Srbiji, saznaje Danas.

Novinara i protivnika beloruskog režima Andreja Gnjota, beloruske vlasti traže zbog navodne utaje poreza.

List Danas imao je uvid u prvostepenu presudu Višeg suda o izručenju.

Gnjot se od nedavno nalazi u kućnom pritvoru u Srbiji, dok je pre toga bio sedam meseci u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Na ročištu u Apelacionom sudu u Beogradu, održanom u februaru Gnjot se izjasnio da nije saglasan sa tim da bude izručen Belorusiji, strahujući da ga tamo čeka progon.

Filip Sofijanić, zastupnik beloruskog novinara, kaže za Danas da su takvu odluku očekivali.

„Mi imamo pravo žalbe u roku od tri dana“, kaže Sofijanić i dodaje da će žalba biti uručena u zakonskom roku.

Stigle su i prve reakcije na odluku Suda u Srbiji.

„Viši sud u Beogradu odlučio je da Andreja Gnjota izruči Belorusiji, gde će zbog svog mirnog aktivizma neminovno biti izložen mučenju i zatvoru“, napisala je na svom X nalogu liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska i dodala:

„Nastavićemo da koristimo sve resurse da mu pomognemo. Pozivam sve da podrže našu borbu protiv ovog teškog kršenja ljudskih prava“.

Njoj se pridružila i Ivana Stradner, naučna saradnica u Fondaciji za zaštitu demokratije u Vasingtonu, koja je, takođe na svom X nalogu, napisala da je u decembru videla na ruskom Telegramu uputstva kako će „krenuti protiv opozicije“.

„Biće gore. Tako Beograd i Moskva sarađuju…i ponižavaju Zapad. Da li će ambasadori SAD, Francuske i Nemačke nešto reći ili će ćutati jaji be bi ‘eskalirali’ i ‘provocirali’?“, kaže Stradner.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend