01. mar 2023.

Danas saznaje: Upravni odbor RTS-a sutra neće raspravljati o smeni Bujoševića, već o pesmi Evrovizije

Iako su pojedini članovi Upravnog odbora RTS-a proteklih dana najavljivali da će se na dnevnom redu sutrašnje sednice UO raspravljati o smeni generalnog direktora Dragana Bujoševića, ta tačka se ne nalazi na dnevnom redu sednice. Postoji mogućnost da neko od članova predloži smenu pod 13. tačkom “razno”, ali za razrešenje generalnog direktora mora da se održi posebna sednica gde je ta tačka eksplicitno navedena.

Foto: Cenzolovka

Od usvojenih 12 tačaka o kojima će se raspravljati, u koje je Danas imao uvid, nijedna se ne odnosi na smenu Bujoševića, niti urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

Umesto toga, jedna od tačaka se odnosi na budžet za ovogodišnji izbor za pesmu Evrovizije, te su na sednicu pozvani i urednica zabavnog programa Olivera Kovačević, kao i finansijska direktorka Javnog servisa.

Prema našim saznanjima, konkretno će se raspravljati o tome kako se sa jedne budžetske linije novac prebacuje na drugu, u okviru istog budžeta muzičke redakcije.

Direktorka finansija će članovima UO objasniti kako je to normalan i uobičajen proces da se u okviru istog budžeta prebacuju sredstva tamo gde su neophodna, te da je to uobičajeno ako negde ima viška, a negde manjka.

Podsetimo, predsednik UO Branislav Klanšček tvrdio je za Danas kako su za izbor za pesmu Evrovizije, na kojem će se birati naš predstavnik za ovo prestižno muzičko takmičenje, opredeljena sredstva od 140.000 evra, kao i da je taj budžet znatno premašen.

Iz RTS-a su za Danas odgovorili na ove optužbe, navodeći da se budžeti za održavanje nacionalnog festivala, prvo Beovizije od 2018. godine, pa Pesme za Evroviziju 2022, kreću od 200.000 do 240.000 evra, ukupno za tri dana festivala i sve višemesečne pripreme.

„Prvobitna projekcija budžeta od 140.000 evra, koji je pripreman jesenas, bila je da se održi samo jedan dan festivala, ali je zbog velikog broja pristiglih pesama i velikog interesovanja, u januaru odlučeno da se festival održi kao i prošle godine, tri takmičarska dana – naveli su iz RTS-a.

Kako su dodali, predsednik UO je imao uvid u konačni obračun prošlogodišnje Pesme za Evroviziju, te da će i ovogodišnji troškovi biti u tom obimu.

– Predsedniku Upravnog odbora do sada nije uskraćen nijedan dokument koji je tražio, pa neće biti uskraćen ni sada. Problem je u tome što on ta dokumenta selektivno objavljuje, ponekad pogrešno tumači i krši jasne odredbe o njihovoj tajnosti – poručili su iz RTS-a.

Inače, sednica UO zakazana u toku izbora za našeg predstavnika za Evroviziju, na kojoj će jedna od pesama biti “Kao grom iz vedra neba”, za koju je tekst napisao upravo Klanšček.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend