28. feb 2023.

Ko je za, a ko je protiv: Da li će UO RTS u četvrtak raspravljati o smeni Bujoševića?

Član Upravnog odbora RTS-a Predrag Azdejković će na sednici ovog tela u četvrtak predložiti da se raspravlja o smeni direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, kao i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević. Međutim, neće imati podršku svih članova UO, na prvom mestu pisca Muarema Bazdulja.

Generalni direktor RTS na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje o RTS-u Foto: Printskrin/Parlament.rs

– Ako se na sednici pokrene pitanje smene, biću protiv – izričit je Bazdulj.

Na pitanje da li stoji iza izjava predsednika OU Branislava Klaščeka, kao i Azdejkovića, koji već danima iznose materijale o navodnim finansijskim malverzacijama na RTS-u, odgovara odrečno.

– Ne stojim iza teza Klanščeka i Azdejkovića. Mislim da su na delu hajka i „lov na veštice“ bazirani na klevetama i poluinformacijama – navodi Bazdulj.

Upitan koji bi bili njihovi motivi, kaže da bismo to morali da pitamo njih, da on ima neke teorije, ali da ne želi da ih iznosi.

Branislav Klanšček je u javnosti prvi pokrenuo temu o navodnim malverzacijama na javnom servisu, optužujući pojedine čelnike i novinare RTS-a za nenamensko trošenje novca, kao i za navodno sporne ugovore sa spoljnim produkcijama.

Iako je predsednik UO, on na narednoj sednici neće pokrenuti pitanje smene Bujoševića i Kovačević zato što, kako kaže, smatram da državni organi prvo treba da urade svoj deo posla.

– Ako Azdejković predloži tu tačku dnevnog reda i ona dobije potrebnu većinu, o njoj ćemo raspravljati – poručuje Klanšček.

Predrag Azdejković ističe za Danas da će u četvrtak pokrenuti pitanje smene dvoje čelnika javnog servisa.

– Smatram da je potrebno da o tome raspravlja UO na sednici u četvrtak, jer bi bilo neodgovorno da se UO pravi blesav posle svih informacija koje su procurele u javnost. Takođe, želim da raspravljamo o transparentnosti rada i poslovanja RTS i kako se to može poboljšati, kako bi se u budućnosti predupredili ovakvi skandali – naglašava Azdejković.

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima, Upravni odbor može da razreši generalnog direktora dvotrećinskom većinom glasova, što bi značilo da od devet članova UO bar šestoro mora da podrži predlog.

U član 27 navedenog zakona obrazloženi su razlozi zbog kojih Upravni odbor može da razreši generalnog direktora.

Prvi je bolest, usled koje je direktor “nesposoban za obavljanje funkcije u periodu dužem od šest meseci”, zatim, ukoliko UO utvrdi da u postupku imenovanja nije dao tačne podatke o sebi, treći rezlog, na koji će se Upravni odbor najverovatnije pozvati, jeste da direktor “postupa protivno odredbama zakona, statuta i drugih propisa koji uređuju obavljanje delatnosti ustanove javnog medijskog servisa”, a četvrti je ukoliko je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.

U postupku razrešenja, generalnom direktoru se daje mogućnost da se izjasni o razlozima za razrešenje.

Branislav Klanšček je digao medijsku prašinu izjavivši da Radio televizija Srbije ima samo tri autorske emisije, a da su sve ostale proizvod produkcijskih kuća ljudi koji su zvanično zaposleni u Javnom servisu, a koji zatim prodaju svoje projekte RTS-u i na taj način uzimaju dodatni novac, u visini od nekoliko hiljada evra. Za trošenje više sredstava nego što je neophodno, optužio je pre svega zabavnu i filmsku redakciju, ali i direktora Bujoševića.

Takođe, Klanšek je podneo i krivične prijave protiv Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević, tvrdeći da su potrošili milionsku sumu za emisiju koja nije realizovana.

RTS je demantovao ove navode, a poslovanje javnog servisa trenutnu preispituje SBPOK i tužilaštvo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend