01. mar 2023.

Svađa članova UO RTS-a: Šta su jedan drugom rekli Bazdulj i Azdejković?

Na sutrašnjoj sednici Upravnog odbora neće biti reči o razrešenju generalnog direktora Dragana Bujoševića, jer se tačka o smeni uopšte ne nalazi na dnevnom redu, iako su tako najavljivali pojedini članovi UO. Muharem Bazdulj ističe za Danas da se o smeni direktora ne može raspravljati pod tačkom “razno”, odgovarajući pritom na “prozivke” Predraga Azdejkovića da on brani RTS “jer su mu izdali knjigu”.

Foto: Mediaj centar

Upravo je Azdejković naveo da će kao tačku dnevnog reda predložiti smenu Bujoševića i Olivere Kovačević, urednice zabavnog programa, međutim, prema saznanjima Danasa, na sutrašnjoj sednici UO će se raspravljati o budžetu izbora za pesmu Evrovizije.

Bazdulj navodi da sutra očekuje dosta uobičajenu sednicu UO, tipičnu za početak godine, “možda malo obimniju nego u proseku”.

– Ne mislim da će na zaključke i meritum uticati cela recentna medijska haranga, pošto na dnevnom redu nema tačaka koje se s njom preklapaju. Eventualno razrešenje generalnog direktora ili urednika nekog od programa zaista spadaju u delokrug UO, ali se ne mogu sprovoditi ad hok, pod okriljem tačke „razno“ – ističe naš sagovornik.

On dodaje da se to se posebno odnosi na slučaj samog direktora.

– Kad je o gospođi Kovačević kao urednici zabavnog programa reč, ona se može razrešiti samo na predlog generalnog direktora, a ja taj predlog nisam video u pripremnim materijalima za ovu sednicu – ukazuje Bazdulj.

On je nedavno, nakon najave Azdejkovića da će na sutrašnjoj sednici biti rasprave o smeni Bujoševića i Kovačević, rekao da za njihove smene neće glasati, te da ne želi da ulazi u motive inicijatora smene, odnosno Azdejkovića i predsednika OU Branislava Klanščeka koji je rekao da će podržati predlog za smene.

U međuvremenu se na tviteru oglasio Azdejković, prozivajući Bazdulja: “Da i meni RTS objavljuje knjigu, kao što to čini članu UO RTS Muaremu Bazdulju, i ja bih ga branio!”.

– Što se tiče tviteraških najava g. Azdejkovića, one su se dosad, kad je reč u UO RTS-a, višestruko potvrdile kao besmislene. Ako hoćete, znam to i iz sopstvenog iskustva. Optužio me, naime, da podržavam Bujoševića jer mi RTS objavljuje knjigu, odnosno napisao je da bi ga i on podržao da njemu RTS objavi knjigu kao meni – navodi Bazdulj.

Tvit je, ocenjuje, “najpre vrlo glup”, jer sam sebe opisuje kao koruptibilnu osobu, koja bi se rado „prodala“ kad bi neko hteo da je kupi.

– Zatim, što nije nevažno, on mene u tvitu naziva „Muarem“, a ne mojim imenom „Muharem“. Ovakvo izostavljanje grafema „h“, više vuče na potcenjivački odnos prema imenima islamsko-orijentalnog porekla, nego na puku grešku u kucanju. Gotovo da bih mogao napraviti analogiju sa potencijalnom situacijom u kojoj bi neko prozivao g. Azdejkovića zbog piskutavog glasa, primera radi ili načina odevanja, mada i to ne bi bila sasvim korektna analogija jer državljani Srbije u proteklih nekoliko decenija nisu masovno i organizovano ubijani zbog seksualne orijentacije, a zbog islamsko-orijentalnih imena jesu, čega se, eto, i šira javnost seti u vreme neke godišnjice slučaja Štrpci – kaže Bazdulj.

Naposletku, dodaje, njemu RTS nije objavio nijednu knjigu, “niti će, barem dok sam u UO, a kad bi neku i objavio više bi to bila moja usluga RTS-u, nego obratno”.

– Nije problem proveriti ko su moji izdavači i u Srbiji i izvan Srbije, i zaista je uvredljiva pomisao da je piscu sa stanovitom reputacijom potrebna „protekcija“ da bi objavio knjigu i da bi on zbog takve „usluge“ nekom trebao biti zahvalan – poručuje Bazdulj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend