27. feb 2017.

Dunja Mijatović: Nema pregovora o slobodi medija

Mnogo je problema sa kojima se suočavaju mediji i medijski profesionalci na Zapadnom Balkanu, izjavila je danas predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović i upozorila da se u regionu situacija u toj oblasti ne popravlja, ali da sloboda medija u procesu evropskih integracije mora ostati kriterijum o kojem nema pregovora.

dunja_mijatovicOna je na konferenciji o slobodi medija na Zapadnom Balkanu poručila vladama u regionu da medjunarodni sporazumi nisu stvar izbora, već obaveza za one koji su ih prihvatili.

Kod vlasti zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) stalno pokrećem pitanja pretnji i napada na novinare, nekada i njihovog hapšenja, prebijanja i maltretiranja, naglasila je Mijatović.

Ona je ukazala da se medijsko zakonodavstvo učestalo priprema u netransparentnim procesima, a potom nepotpuno i primenjuje, ali je ocenila da sloboda medija nije samo pitanje zakona.

Ne radi se tu samo o slobodi za novinare, urednike ili izdavače, sloboda izražavanja i sloboda medija spadaju u individualna prava, objasnila je Mijatović.

Prema njenim rečima, da bi stvari bile bolje, neophodan je zajednički napor civilnog društva, političara i medjunarodne zajednice.

Osvrćući se na proteklih sedam godina mandata, koji završava narednih dana, Mijatović je ukazala da se, na žalost, ne smanjuje broj napada, pretnji, prebijanja i ubistava novinara.

U prevelikom broju slučajeva, pretnje, napadi i nasilje izvode se u ime vlada i njihovih političkih pristalica, konstatovala je Mijatović.

U 2016.godini je ubijeno 78 novinara širom sveta, ilustrovala je Mijatović i predočila da u najvećem broju slučajeva ti zločini ostaju nekažnjeni.

To mora prestati, ako želimo sigurno okruženje za izveštavanje i novinare, poručila je Mijatović, koja smatra da veliki broj zemalja negira činjenicu da imaju probleme sa slobodom medija i slobodom izražavanja.

I dalje čujem mnoge vlade koje tvrde da takvi problemi ne postoje u njihovim zemljama, precizirala je Mijatović i dodala da se na taj način blokira njihov dalji razvoj.

To je izazov koji zahteva političku zrelost i hrabrost lidera, ali je obaveza i medjunarodnih organizacija da održavaju i pojačavaju pritisak, naglasila je Mijatović.

Prema njenim rečima, svoj deo odgovornosti za razvoj demokratije moraju preuzeti i mediji i organizacije civilnog društva.

Ključno je da sloboda medija u procesu evropskih integracija mora ostati kriterijum o kojem se ne pregovara, istakla je Mijatović.

Situacija se mora promeniti i to odmah, rekla je Mijatović i ocenila da je za to neophodna politička volja.

Vlade moraju da shvate da je jedini put napred ako „dignu ruke od medija“, rekla je Mijatović, ali je novinarima i medijskim radnicima poručila da to nije dovoljno samo reći.

Oni moraju stalno da teže vrhunskom profesionalizmu, objasnila je Mijatović i naglasila da mediji imaju vitalnu ulogu u izgradnji demokratske kulture.

To i jeste krajnji cilj „našeg prava na slobodu govora“, zaključila je Mijatović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend