10. mar 2020.

Fabrici: Udružiti snage za napredak u oblasti medija

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je juče da Vlada Srbije, EU i OEBS treba da udruže snage kako bi se načinio pomak u medijskoj sferi, ukazujući da ga je prethodnih meseci bilo, budući da su, između ostalog, popunjena upražnjena mesta u Savetu za štampu i REM-u.

Fabrici je u debati o medijima u rezidenciji ambasade Norveške kazao da je sloboda medija ključna i da predstavlja ljudsko pravo.

“Ovo je specifičan trenutak pred izbore. Sloboda medija je važno načelo i moramo svi da udružimo snage kako bi ostvarili napredak. Evropska unija će nastaviti da prati napredak sa stanovišta pristupanja Srbije Evropskoj uniji kako bi se postarali da se zemlja kreće u pravom smeru”, rekao je Fabrici.

On je dodao da Srbija ima priliku da ostvari viši nivo slobode medija i medijskog okruženja.

“Ne znam da li je situacija bila gora ranije ili nije, ali važno je usredsrediti se na sadašnji trenutak i okrenuti se budućnosti”, rekao je Fabrici.

Kada je reč o medijskoj strategiji, on je kazao da u njoj postoje tri glavne oblasti, prva se tiče izazova koji se postavljaju pred novinarsku profesiju, kao što su status, bezbednost novinara i zaštita izvora, druga se tiče medijske koncentracije, oglašavanja, javnih nabavki i reklamiranja, a treća se odnosi na regulatorna tela.

„Ova medijska strategija na neki način predstavlja čas za istinu. Važna je prilika da se uhvatimo u koštac s problemima. Za sprovođenje akcionog plana je neophodan konsenzus”, rekao je Fabrici.

Ambasador Norveške u Srbiji Jorn Eugen Gjelstad pozdravio je usvajanje medijske strategije za period 2020-2025. za koju je rekao da bi trebalo da ispravi nedostatke.

On je ocenio da bi akcioni plan trebalo da obezbedi povoljno okruženje za medije i izrazio nadu da će on biti usvojen pre leta.

“Želim da pohvalim usvajanje medijske strategije. Svedoci smo početka procesa reforme koja ima za cilj profesionalizaciju medijske scene u Srbiji. Znamo da je za to potrebna politička volja da se podrže i štite mediji, njihova različitost i kritička uloga”, rekao je ambasador Norveške.

On je podsetio da je slobodno i odgovorno novinarstvo ključno za vladavinu prava i demokratski sistem, jer je pravo građana da primaju pluralističke informacije.

“Ključno je da regulatorna agencija za elektronske i štampane medije obezbedi fer uslove za poslovanje medija bez pritisaka, potrebna je i veća nezavisnost upravnih odbora javnih servisa. Takođe, treba da ojača uloga Saveta za štampu, da se poštuju njihove odluke i preporuke”, rekao je Gjelstad.

Kako je naveo, postoji i potreba za transparentnošću vlasništva i finansiranja medija. Norveški ambasador je konstatovao i da mediji treba da obezbede nediskriminatorni pristup svima, naročito u izbornoj kampanji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend