19. maj 2020.

Fridom haus stoji iza zaključaka o Srbiji u izveštaju „Zemlje u tranziciji“

Fridom haus, američka nevladina organizacija u čijem fokusu su demokratija, političke slobode i ljudska prava, stoji iza zaključaka iznetih o Srbiji u izveštaju “Zemlje u tranziciji”, objavljenom početkom maja - navodi se u pisanom odgovoru njenog predsednika Majka Abramovica Glasu Amerike.

“Od 1995. godine izveštajem ‘Zemlje u tranziciji’ vršene su procene stanja demokratije u 29 država Evrope i Evroazije. Identična metodologija i postupci analize koriste se od 2005. Svake godine Fridom haus sarađuje sa lokalnim analitičarima koji rade na izveštaju i predlažu učinak svake zemlje”, navedeno je u izjavi Majka Abramovica Glasu Amerike.

Ukazano je da se potom nacrt izveštaja dostavlja anonimnim recenzentima (kojih je od tri do pet) i oni pružaju povratne informacije o zaključcima nacrta koji im je dostavljen. Takođe, izjašnjavaju se o učinku zemlje koji je predložio autor izveštaja.

“Na kraju, zaključke i učinke o svih 29 država razmatra stručni nadzorni odbor zadužen za izveštaj ‘Zemlje u tranziciji’, proverava se tačnost iznesenih ocena u dokumentu – koji pre konačne objave rediguje Fridom haus. Deo izveštaja koji se odnosi na Srbiju prošao je kroz ovaj rigorozan proces“, naglašeno je u izjavi Majka Abramovica.

Nevladina organizacija Fridom haus objavila je u izveštaju “Zemlje u tranziciji 2020” da su Srbija i Crna Gora napustile kategoriju delimično konsolidovanih demokratija i prešle među države označene kao vlade u tranziciji ili hibridne režime – odnosno da, prvi put od 2003. godine, nisu kategorisane kao demokratske države.

U takvim državama vlast je zasnovana u autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene. Takva vlast, u jednoj državi, istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore.

U izveštaju je navedeno da su na to uticale godine sve većeg zarobljavanja države, zloupotrebe moći i autokratske taktike koje koriste Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori – predsednici dve zemlje.

Tim povodom Vlada Srbije, odnosno premijerka Ana Brnabić, organizaciji Fridom haus poslala je odgovor u kome se osporava tvrdnja da Srbija prednjači u slabljenju demokratije na Balkanu i navodi da je, prema brojkama, Srbija ocenjena bolje od Crne Gore i BiH. Takođe se osporava da Srbija prednjači u padu demokratičnosti i navodi se da je „od 10 zemalja Evrope i Balkana, kod kojih su ocene demokratičnosti opale u poređenju sa prošlogodišnjim izveštajem Fridom hausa, pad Srbije je najmanji“.

Tome je prethodila ocena predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je izveštaj organizacije Fridom haus veoma neozbiljan i pun netačnosti.

„Pročitao sam izveštaj, to je veoma neozbiljno štivo, puno netačnosti. Mislio sam da to piše grupa stručnjaka, a onda sam shvatio da piše jedan čovek, novinar BIRN-a“, rekao je Vučić.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je nezavisan medij koji se, između ostalog, bavi istraživanjem korupcionaških afera u koje se sumnja da su uključeni i pripadnici aktuelne vlasti. Vladajuća koalicija u Srbiji okupljena je oko Srpske napredne stranke – predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Miloš Damnjanović, autor izveštaja za Srbiju, rekao je u intervjuu Glasu Amerike, da je na nazadovanje Srbije u najvećoj meri uticala neefikasna borba protiv korupcije, ugrožen integritet izbornog procesa, problem zarobljene države, kao i uznemirujući ambijent u kome rade novinari i mediji u Srbiji.

“Svake godine ta ocena stanja demokratije u Srbiji opada po malo i taj pad je osetan po različitim parametrima koje pratimo – integritet izbornog procesa, ili tok izbornog procesa, stanje slobode medija, to ukupno stanje demokratičnosti u državi. Prosto postoji jedno kontinuirano nazadovanje”, rekao je Damnajnović za Glas Amerike.

Izveštaj “Zemlje u tranziciji” Fridom hausa je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29, nekada komunističkih država Centralne i Istočne Evrope. Ta nevladina organizacija sastavlja ga i objavljuje od 1995, a kriterijume koje koristi nije menjala od 2005. godine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend