16. jan 2021.

Gavrilović i Suša o REM-u: Očito je neko imao ideju da se drži polupravno stanje (VIDEO)

Skupština Srbije već šest godina ne primećuje da akta koja regulišu rad REM-a i bave se regularnošću rada REM-a prosto nisu promenjena, rekao je Zoran Gavrilović iz Birodija govoreći o neusklađenosti akata tog tela sa Zakonom o elektronskim medijima.

Prema zakonu Skupština je ta koja treba da saglasnost na novi statut i poslovnik, imamo kršenje zakona na način da nisu zakonske odredbe poštovane, dodao je.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je prethodno objavio da je nakon uvida u Statut i Poslovnik Regulatornog tela za elektronske medije (REM) jasno da su predsednica Olivera Zekić i zamenik predsednika REM-a Goran Petrović izabrani po aktima koji nisu usklađeni sa Zakonom o elektronskim medijima, kako to nalaže član 115 tog zakona. Olivera Zekić nije se odazvala pozivu N1 da učestvuje u razgovoru.

Što se tice samog izbora Saveta, dodaje Gavrilović, kada pogledate važeći statut Saveta RRA, način kako su oni bili izabrani nije regularan jer to nije bilo moguće uraditi na jednoj sednici. „Bilo je potrebno formirati komisiju, pripremiti glasačke listice, podneti pismena obrazloženja, i to nije bilo moguće uraditi na jednoj sednici kako je urađeno“, kaže.

Govoreći o neusklađivanju akata REM-a sa Zakonom o elektronskim medijima, novinarka i nekadašnja članica REM-a Gordana Suša rekla je da je to propust i pravne službe REM-a i tadašnjeg v.d. predsednika Saveta REM-a, a s druge strane i nemar i vlasti i opozicije da u Skupštini pokrenu to pitanje.

„REM je dosta bio devastiran i potpuno deveta rupa na svirali i vlasti i opoziciji… opozicija je tek kasnije shvatila koji je to problem.. Znam da smo sve prateće akte doneli relativno na vreme. I statut je bio već gotov, i statut i poslovnik. Mislim da je to sve namerno, i da ide u skladu sa devastiranjem nezavisnih tela, pa tako i samog REM-a, i da je to sastavni deo politike prema toj kući“, ocenila je.

Gavrilović je rekao da sad imamo upitnost koja podriva integritet REM-a. „Imate jedno obesmišljavanje institucija. Rem je vrhovna vlast u oblasti elektronskih medija. Očekujem da Skupština prestane da spava i da se izađe iz ove situacije“, kaže.

Da li činjenica da REM 90 dana nakon stupanja na snagu Zakona o elektronskim medijima, nema statut i poslovnik – ima pravne posledice na sve odluke koje je donosio, upitao je.

„Očito da je neko imao ideju da držimo polupravno stanje, da ako se tamo desi neki Cvejić ili Judita Popović, da izvučemo ovaj naš nepotvrđeni statut i poslovnik i kažemo da ta odluka nije u redu. To je držanje regulatornih institicija na povocu, ne samo REM-a“, zaključuje Gavrilović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend