27. jun 2023.

Gavrilović: Šef Vučić je izvršio puč uz pomoć REM-a i Skupštine Srbije

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvršio, kako je rekao, mini puč u okviru izvršne vlasti i to uz pomoć Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Skupštine Srbije.

Foto: Medija centar Beograd

Gavrilović je agenciji Beta kazao da su monitori BIRODI-ja utvrdili da predsednik Republike vrlo intenzivno tumači ustavni pojam „predstavlja državu u zemlji i inostranstvu“.

„Vučić preuzima nadležnosti koje pripadaju Vladi Srbije, što se može smatrati neustavnim ponašanjem. On je uz pomoć REM-a i Skupštine Srbije izvršio mali puč u okviru izvršne vlasti, tako da Srbijom umesto premijera i ministara vlada šef“, kazao je Gavrilović.

Rekao je da su monitori BIRODI-ja konstatovali da se predsednik Republike i u poslednjih pet meseci bavio pitanjima koja nisu u njegovoj ustavnoj nadležnosti.

Prema njegovim rečima, Vučić političku potentnost sprovodi na način koji urušava ustavni poredak u delu izvršne vlasti tako što pojam „predstavljanje države“ tumači na intenzivan način.

„Naravno da niko ne očekuje da predsednik bude ‘engleska kraljica’, ali Vučić intenzivno tumači ustavni pojam ‘predstavlja državu u zemlji i inostranstvu’, faktički na način da preuzima nadležnosti koje pripadaju Vladi Srbije (član 123 Ustava Republike) što se može smatrati neustavnim ponašanjem“, ocenio je Gavrilović.

Istakao je da je u okviru „dvoglave“ izvršne vlasti došlo do protivustavne preraspolede ovlašćenja i moći korišćenjem preširokog tumačenja pojma „predstavlja državu“.

„Želju da precizira pojam ‘predstavlja državu’, kroz izmenu Zakona o predsedniku Republike nije imala ni Narodna skupština čime bi se dodatno uredio odnos unutar izvršne vlasti na način da se očuva ustavni poredak i podela vlasti i odgovornosti. I ovaj slučaj pokazuje da u Srbiji imamo izgrađene puteve i bolnice i ‘Beograd na vodi’, ali i pored njih razorene i stručno rečeno zarobljene institucije“, smatra Gavrilović.

„Vučić je podržao poslaničke kandidate SNS-a tako što je svoje ime stavio umesto imena stranke i te poslanike stavio na javne finansije i privilegije. Tako je prekršen član 40. Zakona o sprečavanju korupcije o čemu Agencija za sprečavanje korupcije ćuti, jer teško bi bilo da se ne utvrdi da poslanici iz redova liste koja je nosila ime ‘Aleksandar Vučić’ nisu u zavisnom odnosu prema Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike“, objasnio je Gavrilović.

Upravo tako, kako je rekao, zarobljena Narodna skupština ima obavezu da bira i razrešava REM.

„Članovi Saveta REM-a to znaju i ćute, jer bi mogli da zanoće kao članovi Saveta REM-a, a da se probude bez tog statutsa. Oni bi mogli da iskoriste svoj položaj i očuvaju pravni poredak tako što će prema članu 25 Zakona o elektronskim medijima da donesu uputstva koja bliže uređuju način na koji REM primenjuje odredbe zakona ili drugog propisa koji se odnosi na obaveze u vezi sa programskim sadržajima“, rekao je Gavrilović.

Naglasio je da REM prema istom članu zakona ima pravo da donosi preporuku u slučaju da postoji neujednačena dozvoljena praksapružalaca medijskih usluga u primeni odredaba ovog zakona koje se odnose na programske sadržaje, ako je u interesu korisnika medijskih usluga da se uspostavi jedinstvena praksa radi unapređenja načina pružanja tih usluga.

Naveo je da su ovlašćenja predsednika Republike defiinisana su članom 112 Ustava Republike.

„Predsednik predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, postavlja i opoziva ukazom ambasadore na predlog Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja i vrši i druge poslove određene Ustavom. Dakle, Vučić se, govoreći u centralnim informativnim emisijama u posmatranom periodu, nije bavio temama koje su mu u ustavnoj nadležnosti“, zaključio je Gavrilović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend