17. mar 2021.

Gojković: Žao mi je što su neka novinarska udruženja napustila Radnu grupu

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predstavila je tromesečni izveštaj o radu pred resornim skupštinskim odborom i kratko se osvrnula na informisanje, te istakla da joj je žao što su određena udruženja napustila Radnu grupu za bezbednost novinara.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Žao mi je zbog poslednjih događaja gde su određena udruženja novinara napustila rad grupe za bezbednost novinara, jer mi se čini da je odluka doneta brzo, jer ima prvih koraka ka popravljanju bezbednosti novinara“, rekla je Gojković na sednici Odbora i dodala da se uspostavio SOS telefon i da je Republičko javno tužilaštvo uputilo dopis svim tužilaštvima da ubrzano rade na slučajevima ugrožavanja novinara.

Kratko je ukazala i da je donet akcioni plan za sprovođenje medijske strategije.

Gojković je u svom izlaganju na odboru najviše pažnje posvetila kulturi i rekla da je budžet Ministarstva uvećan za 10 odsto i da će, ako se nastavi ovim tempom, Srbija dostići „evropski prosek“ od jedan odsto izdvajanja za kulturu.

Ona je istakla da je obišla više lokalnih sredina van Beograda i Novog Sada i da je neophodno da se radi na decentralizaciji kulturnog života, ali i da je oduševljena onim što je videla, posebno entuzijazmom direktora ustanova kultura u tim sredinama.

Gojković je rekla da će se zalagati za uvođenje predmeta kulture u škole i poboljšanje položaja samostalnih umetnika, kao i da će doći do promena u upravnim i nadzornim odborima ustanova kulture, pa i do promene čelnih ljudi, među kojima ima i „divnih ljudi i stručnjaka“, ali da kada dođe vreme za penziju, mesto treba ustupiti mlađim stručnjacima.

Govoreći o digitalizaciji kulture, Gojković je rekla da je važno da se svet upoznato sa srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i Metohiji.

Poslanici su podržali ideju da se kultura uvede u nastavu na neki način, kao poseban predmet ili kroz već postojeće predmete, a Gojković je rekla da je važno da oblast kulture uđe u obrazovanje kako bi se radilo na stvaranju nove publike.

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Jelena Mihajlović pozvala je ministarku da se razmotri pomoć umetnicima koji ne rade u ustanovama kulture i koji su pogođeni pandemijom korona virusa, na šta je Gojković rekla da je u petak pozvana u Vladu Srbije na sastanak sa muzičarima i da pretpostavlja da je reč o ljudima koji nisu zaposleni u ustanovama kulture, ali da taj sastanak pokazuje volju predsednice Vlade da se nađe rešenje.

Ona je ukazala da je pomoć potrebna i distributerima filmova, jer bioskopi nisu mogli da rade na pravi način.

Tokom razgovora sa poslanicama, Gojković je napomenula da danas književne nagrade dobijaju neki pisci „tako što vređaju Desanku Maksimović“.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend