14. jul 2023.

Ispod radara

Ispod radara je prošla vest briselskog portala Euroactiv o kritikama Evropske komisije upućene ovdašnjim vlastima zbog kašnjenja u primeni vladine Medijske strategije.

Pobrojane su brojne zamerke – od nejasnog statusa nacrta Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima preko statusa regulatora, medijskog pluralizma, dostupnosti informacija, načina finansiranja medija do neželjene atmosfere koju karakterišu kritike, pretnje, ugrožavanje i zastrašivanja medijskih radnika. Ovako pobrojani, zahtevi briselske administracije najavljuju negativno intoniran jesenji godišnji izveštaj, koji će se jasno odrediti prema konstantnom odlaganju reformi kojim bi se „obustavilo stalno pogoršavanje položaja medija u Srbiji”.

Ne čudi da referentno uporište za brojne ocene briselske i druge administracije pronalaze u izveštajima nevladinih organizacija koje pomno prate ovdašnja događanja. Konstantno podsećanje na njihovu značajnu ulogu kao da ne dopire do ovdašnje vlasti koja, umesto saniranja štete, nečinjenjem proizvodi dodatno nezadovoljstvo i negativnu spiralu. Već godinu dana ukazujem na nužnost zvaničnog određenja kabineta premijerke prema sudbini vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koja nije zasedala duže od godinu dana. Verujem da bi tenzije, koje je poslednjih dana izazvao spot na društvenim mrežama, siguno bile snižene da ovo telo funkcioniše i da unutar njega postoji dijalog koji se konstantno izbegava, doprinoseći produbljivanju nesporazuma i daljoj polarizaciji. Veoma je važno pronaći sistemski mehanizam za sprečavanje ovakvih eksplicitnih diskreditacija kojima se otvara prostor za „neformalne” obračune sa novinarima i medijima, koji su se često završavali nasiljem, kao i ubistvom novinara.

Neobjašnjiva pasivnost resornog ministarstva u domenu izmena i dopuna dva medijska zakona mora što pre da se okonča. Sa novinarskom i medijskom  zajednicom je nužno usaglasiti nacrte zakona sa kojim će se što pre ući u javnu raspravu. Bitno je da se ministarstvo negativno odredi i da unutar Vlade nešto učini kako bi se osujetila praksa zaobliaženja predstavnika medijske zajednice prilikom formiranja radnih grupa za izmene i dopune Zakona o oglašavanju (Ministarstvo trgovine) ili Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom pravu (Ministarstvo privrede).

Sve su to negativni trendovi koji doprinose stvaranju negativnog utiska sa početka ovog teksta. Nerešavanje nagomilanih problema na mnogim ravnima dovodi do njihove multiplikacije i daljeg usložnjavanja koje beleže međunarodni izveštaji. Prevaga negativnih trendova na mnogim poljima otežava vraćanje klatna u normalu do te mere da to često izgleda kao nemoguća misija. Zato i tonemo sve dublje. I zato Brisel na vreme dojavljuje ovdašnjim vlastima čemu da se (ne)nadaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend