28. apr 2023.

Izvor: Iz Ministarstva informisanja traže da država ponovo može da bude izdavač medija

Pred sam završetak rada Radne grupe za izradu nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima, iz kabineta Ministarstva za informisanje i telekomunikacije stigao je predlog po kojem država ponovo može da bude osnivač medija, rekao je agenciji Beta jedan od članova Radne grupe.

Precizirao je da se predložene izmene odnose na sadašnji član 32. Zakona o javnom informisanju i medijima, u delu koji se odnosi na nemogućnost države da bude izdavač medija.

“Predlogom Ministarstva izdavač medija može da bude pravno lice koje je posredno ili neposredno osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava, ukoliko to pravno lice nije u celini ili delu u javnoj svojini, ili je korisnik državne pomoći, u smislu zakona koji reguliše kontrolu državne pomoći, i/ili obavlja delatnost od opšteg interesa, u smislu zakona kojima se uređuje pravni položaj oblika organizovanja koji obavljaju delatnost od opšteg interesa, osim u slučajevima predviđenim članom 16. stav 1. tačke 1)-3) ovog zakona”, naveo je izvor agencije Beta.

Dodao je da, ukoliko bilo koja od ovih tačaka ne bude ispunjena, država može da bude izdavač medija.

“Iako je država pre više godina donela stratešku odluku da izađe iz medija, te da aktuelnom medijskom strategijom taj kurs nije napušten, očigledno je da se na ovaj način država ponovo pokušava vratiti u medije”, naveo je izvor.

Precizirao je da su protiv ovog predloga bili svi članovi Koalicije za slobodu medija i ANEM-a, dok su drugi članovi radne grupe kao i predstavnici državnih organa bili za ovaj predlog, te je većinom glasova predlog usvojen i kao takav će ući u javnu raspravu.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženja novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend