01. sep 2017.

Kako je „stručna“ komisija Prijepolja ocenjivala „javni“ interes

Televiziji Priboj i novopazarskoj TV Sandžak, uprkos krupnim projektnim nepravilnostima, dodeljeno po bezmalo dva miliona dinara, dok su projekti tri prijepoljska medija podržani sa samo 15 odsto od ukupno raspodeljenog iznosa od pet miliona

Javni konkurs opštine Prijepolje za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini nije sproveden u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i odgovarajućim podzakonskim aktom.

Time su potvrđene i tvrdnje pojedinih lokalnih medija da je konkurs sproveden na nezakonit način, posebno ukazujući na odluku stručne komisije da se projektima prijepoljskih medija dodeli samo 15 odsto od ukupno raspodeljenih pet miliona dinara iz oštinskog budžeta.

Iz konkursne dokumentacije koju je NUNS dobio na zahtev od opštinske uprave Prijepolja, proizilazi više nepravilnosti. Pođimo redom.

„Rešenje o obrazovanju stručne komisije“ koje je prezasićeno zakonskim i podzakonskim paragrafima, nepotpuno je jer ne sadrži obrazloženje o tome zašto su imenovana konkretna lica, odnosno zašto u komisiji nije bilo mesta ni za jednog od tri kandidata koje su zajednički predložila najreprezentativnija novinarska i medijska udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i LP).

Samopredloženi članovi komisije

U stručnu komisiju za ocenjivanje projekata za dva člana izabrana su lica koja su se samopredložila dok je trećeg predložilo novinarsko udruženje (Društvo novinara Vojvodine). Time je grubo prekršen član 24 Zakona o javnom informisanju i medijima (ZOJIM), koji se apstrofira na samom početku akta, a koji propisuje da se većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja.

Nejasno je i zašto rešenjem o izboru članova komisije koje je potpisao predsednik opštine Dragoljub Zindović nije utvrđena nadoknada za njihov rad već je to ostavljeno za „posebno rešenje“.

S druge strane, velike i očigledne propuste napravila je i stručna komisija koja je radila u sastavu: „Antonela Živković, medijski radnik iz Priboja, Zoran Marjanović, medijski radnik iz Gorenjeg Milanovca, Dženis Šaćirović, medijski radnik iz Novog Pazara“.

Uprkos jasnom zadatku koji je dobila rešenjem o imenovanju – „da izvrši stručnu ocenu prispelih projekata i sačini obrazloženi predlog za raspodelu sredstava iz budžeta opštine“, što je doslovce prepisano i u zapisnik sa sastanka stručne komisije, ona je taj posao obavila nepotpuno, nejasno i blago rečeno – neuverljivo.

Ključni propust stručne komisije je što u svom obrazloženju predloga projekata koji treba da budu sufinansirani iz opštinskog budžeta gotovo da nema ni traga od brojnih kriterijuma koji, inače, takođe uredno pobrojani u zapisniku. „Predložene projektne aktivnosti su podobne za ostvarenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“ je „obrazloženje“ koje taksativno stoji uz svaki projekat koji je komisija podržala. S tim, što je u „obrazloženja“ projekata kojima su dodeljena dva najveća, potpuno identična iznosa od po 1,925 miliona  dinara (TV Sandžak iz Novog Pazara i TV Priboj) dopisana opet identična ocena da „projekat pruža garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima“. Time je, valjda, trebalo „uozbiljiti“ stav komisije o tome zašto tako velikim iznosim poreski obveznici opštine Prijepolje treba da finansiraju televizijske kuće iz dve susedne lokalne samoprave.

Sufinansiranje opreme i plata

Stručnoj komisiji nije smetalo to što, na primer, u tzv. zoni pokrivanja TV Sandžak nema Prijepolja. Komisija kao da nije znala ni to da se sredstva za sufinansiranje ne odobravaju za nabavku tehničke opreme. A budžetom projekta TV Sandžak predviđeno je da će se najveći deo novca utrošiti upravo na kupovinu opreme (kamera 275.000 dinara, mikrofoni 238.000, računar za montažu 154.000, ostala prateća oprema 392.000, iznajmljivanje dodatne opreme 147.000, iznajmljivanje auta 75.480 i još toliko za gorivo, pa čak i za reprezentaciju 66.420 dinara…).

Stručna komisija je bila blagonaklona i prema TV Priboj koja će, kako je predvidela budžetom projekta, dobijenim novcem finansirati višemesečne plate 12 zaposlenih kao da će sve to vreme svi oni raditi isključivo na informisanju građana Prijepolja.

Voljom stručne komisije, iako neporedivo manju, finansijsku podršku (300.000) će dobiti i portal Glas zapadne Srbije iz Čačka, čijim projektom je predviđeno gostovanje predstavnika vlasti Prijepolja u Dnevniku zapadne Srbije. Sporno je, naravno, što “gostovanje” praktično znači promociju lokalnih čelnika a ne nekakav javni interes poreskih obveznika Prijepolja. Pored toga, zanimljivo je to što potvrda da će se planirani medijski sadržaji emitovati na Televiziji Lav iz Užica nosi datum iz januara 2017. godine, a da je čačanski portal u maju objavio da je saradnja, u međuvremenu, prestala.

S druge strane, uprkos identičnom obrazloženju o „podobnosti“, projekti prijepoljskih medija – TV Forum i nedeljnika Polimlje – „podržani“ su sa po 100 hiljada, odnosno 350 hiljada dinara. Kada se tome doda još 300 hiljada dodeljenih projektu trećeg opštinskog medija PP Media stiže se do pomenutog procenta od tačno 15 odsto koliko je od raspodeljenih pet miliona dinara iz budžeta Prijepolja pripalo prijepoljskim medijima.

Kod 11 odbijenih projekata komisija takođe pokazuje visok stepen „stručnosti“ tako što ponavlja nejasno objašnjenje da „s obzirom na raspoloživi budžet, ne postoje garancije da će biti ostvaren javni interes građana opštine Prijepolje…“

Verovatno su nabrojane nepravilnosti u sprovođenju konkursa i „kriterijumi“ komisije ključni motiv opštinske uprave da novinarki TV Forum umesto kopija konkursnih dokumenata omogući samo uvid „bez slikanja i kopiranja“. „Zabranjeno, rekoše“, navodi novinarka, „samo gledaj i piši, prepisuj, ako imaš vremena“.

I valjda je, na kraju, potpuno jasno zašto je TV Forum odlučila da „ne želi da daje legimitet ovakvom Konkursu i minimalna, dodeljena sredstva od 100.000 dinara ostavlja budžetu opštine“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend