26. dec 2019.

Kandidati za članove REM-a predstavili se Odboru za kulturu i informisanje

U dnevni red Skupštine Srbije po hitnom postupku uneta je lista kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Na listi kandidata su novinar portala „Kosovo onlajn“ Nenad Zorić na predlog Stranke moderne Srbije, bivša poslanica Liberalno demokratske partije Judita Popović, zatim kompozitor muzike za film i pozorište i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu Zoran Simjanović i televizijski kritičar i filmolog Božidar Zečević koje su predložila udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.

Na listi su na predlog Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredinu u Gradskoj upravi Subotica Aleksandar Vitković i reditelj Dragomir Zupanc.

Od njih šestoro parlament treba da izabere troje, a kandidati su danas, pre nego što je lista uvršćena u dnevni red, saslušani pred Odborom za kulturu i informisanje.

Jedan od kandidata Nenad Zorić rekao je da su ga pozvali iz Stranke moderne Srbije (SMS) i da njegova karijera i godine života govore da može da se prijavi za REM.

On je naveo da obavljao poslove od novinarskih do uredničkih, kao i da je radio na fakultetu.

„Mislim da čovek iz medija može najbolje da zna šta je dobro za medije“, rekao je Zorić članovima Odbora za kulturu i informisanje.

Kandidatkinja Judita Popović rekla je da se duže od 30 godina bavi pravom i da čita i tumači zakone, kao i da je svesna koliko je bitno za REM da se zaista njegovi članovi potrude da se zakon primenjuje.

„Smatram da je ova institucija veoma značajna i ona prosto mora da se osnaži“, poručila je Popović, koja je ranije bila u dva mandata poslanica Liberalno demokratske partije u Skupštini Srbije.

Dodala je da se institucije ne grade „preko noći“ i ocenila da je u potpunosti kvalifikovana da radi u REM-u.

Ona je navela da politički pristici na nju ne bi trebalo da imaju bilo kakav uticaj na njen rad ako bude izabrana za članicu REM-a.

„Mi imamo relativno dobre zakone koji, kada bi se primenjivali, imali bi pozitivne rezultate“, ocenila je Popović.

Kandidat Zoran Simjanović naveo je da REM mora dosta da uradi da se dovede u red stanje sa privatnim telvizijama koje se moraju ponašati u skladu sa zakonom.

„Ne može u svako doba da se takve gluposti puštaju“, rekao je Simjanović o rijaliti programima.

Jedan od kandidata Božidar Zečević rekao je da će jedan od njegovih prioriteta, ukoliko bude izabran za člana REM-a, biti jezik i govor u elektronskim medijima.

Poslanik Srpske napredne stranke Srbislav Filipović izrazio je očekivanje da će kandidati koji postanu članovi REM-a biti objektivni i da će se „doslovno držati zakona“.

Poslanica SMS-a Tatjana Macura ocenila je da je kandidat Zorić, koji je predložila ta stranka, do sada već bio izložen, da je odolevao pritiscima i da ima dosta medijskog iskustva.

Vladimir Đurić, iz SMS-a, rekao je da ko god bude izabran za člana REM-a da ga ne očekuje lak posao i da će imati težak posao da se izbori za poštovanje integriteta.

On je ocenio da je šteta što do promena u REM-u nije došlo kada je bila povoljnija politička klima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend