15. nov 2022.

Klanšček o Bujoševićevoj reakciji na tvit člana UO Azdejkovića: Neprimerena reakcija direktora RTS-a

Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS, objavio je odgovor na tekst generalnog direktora Dragana Bujoševića, u kome je direktor RTS reagovao na tvrdnje jednog od članova Upravnog odbora Predraga Azdejkovića u kome on navodi da je Bujošević odbio predlog sindikata za povećanje plata rekavši da plata nema i da zato treba podići cenu pretplate.

Foto: Jana Nikolić

Klašček u svom pismu navodi da „reakciju generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića na tvit člana UO Predraga Azdejkovića smatra najblaže rečeno, neprimerenom“.

– Ne bih se mešao u njihovu prepisku, da u svom tekstu gospodin Bujošević nije izneo niz neistina i besmislica kako na moj račun kao predsednika UO RTS-a, tako i na kompletan UO – piše Klanšček.

-Tako već u naslovu generalni direktor kaže: „Klanšček je rekao da neće tražiti povećanje pretplate“. I to je istina, ali trebalo je da citira celu rečenicu, ako ne u naslovu a ono bar u nastavku teksta. Da, rekao sam sindikatima da UO neće tražiti povećanje takse, ali sam im takođe u svom pisanom odgovoru rekao da i sa ovom visinom takse postoji prostor za povećanje plata sa odgovornijom preraspodelom sredstava, sa manje spoljnih i nezavisnih produkcija, prekidom finansiranja nepostojećih emisija, većim angažovanjem zaposlenih u proizvodnji programa i ukidanjem takozvane „varijabile“ – navodi predsednik UO RTS-a

On dalje ističe da je „jedini greh novog člana UO Azdejkovića taj što je umesto „direktor“ trebalo da napiše „pregovarački tim koji imenuje generalni direktor“.

-Sve drugo je tačno, nije prihvaćen predlog reprezentativnih sindikata za povećanjem zarade, zbog čega su sindikati i pokrenuli postupak pred Agencijom za mirno rešavanje sporova. Nedopustivo je da kao predsednik UO, koji je svaki radni dan na RTS-u puno radno vreme i kao neko ko sedi na istom četvrtom spratu gde i generalni direktor saznajem sa portala RTS-a da se gospodin Bujošević sastao sa direktorom RTV i da su se dogovorili da se uputi inicijativa „za povećanjem pretplate i da RTS ponovo dobija novac iz budžeta.“ – dodaje Klanšček.

On ističe i da „generalni direktor RTS-a nema zakonskih ovlašćenja da bez saglasnosti UO uputi bilo kakav zahtev nadležnim organima koji se odnosi na finansiranje RTS putem pretplate, već je to u isključivoj zakonskoj nadležnosti UO RTS i RTV“.

-Generalni direktor je dobro upoznat sa tim što potvrđuje i činjenica da je prošle godine na sednici UO održanoj 17.11. 2021. tražio i dobio saglasnost UO da uputi inicijativu nadležnom ministarstvu za nastavak finansiranja RTS-a po Zakonu o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis. Zašto to nije učinio i ove godine je pitanje za gospodina Bujoševića. Izjava gospodina Bujoševića da se njegovom odlukom RTS odrekao po 26 miliona evra u 2021. i 2022. je potpuna besmislica. Takva odluka prosto ne postoji, niti su Zakonom o budžetu Republike Srbije bila predviđena bilo kakva sredstva za finansiranje RTS-a. RTS ima stabilno finansiranje kroz taksu koja je predviđena Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je na snazi od 1. januara 2016. godine i ona iznosi 299 dinara – smatra predsednik UO.

On ističe i da je „potpuno je apsurdna tvrdnja generalnog direktora da odluka UO iz 2015. godine o visini pretplate obavezuje UO. Ne trebate biti pravni mag da biste znali da je zakon viši pravni akt od odluke“.

– Takođe, na kraju svog teksta gospodin Bujošević tvrdi da je RTS najgledanija televizija u uzrastu od 18 do 49 godina i da je ta informacija lako proverljiva. Ne znam gde bi članovi UO mogli da provere informaciju osim u zvaničnom Izveštaju o poslovanju RTS-a za 2021. godinu, koji je uostalom UO i usvojio, a u kojem u poslednjem pasusu na 107. strani piše da je „prosečna starost televizijskog auditorijuma Prvog programa RTS-a 56 godina, a Drugog programa RTS-a 57 godina“. Mladosti, moja lepa radosti! Oprostite ali nisam stigao da se bavim poređenjem cena RTS-ovog i skupštinskog restorana – zaključuje Klanšček.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend