22. feb 2023.

Klanšček otkriva kolike su plate na RTS: Velika se prašina podigla posle vesti da Dragana Kosjerina kao nagradu dobije 132.000 dinara svakog meseca

Predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Branko Klanšček sada je za Nova.rs ispričao nove detalje vezane za zarade zaposlenih na medijskom javnom servisu.

Otkako je Klanšček u javnosti izneo niz optužbi na račun pojedinih čelnika RTS-a zbog navodnih finansijskih malverzacija i rekao da RTS ima samo tri autorske emisije, što je generalni direktor RTS Dragan Bujošević demantovao, počelo je da se polemiše o platama voditelja, budžetu i finansijama RTS-a.

Njegova poslednja izjava, da voditeljka Dragana Kosjerina dobija 132.000 dinara svakog meseca na ime takozvanih varijabila (nagrada), ne računajući platu, izazvala je veliku pažnju, a sada je objasnio o čemu se tačno radi.

Po njegovom mišljenju, plate zaposlenih na javnom servisu ne treba da budu tajna.

„Kakva crna poslovna tajna. Najveći broj ljudi prima vrlo skromne plate. Prosečna plata na RTS-u je 98.000 dinara. Članovi Upravnog odbora dobijaju prosečnu platu. Dakle, moja nadoknada je toliko. Imate i te astronomske plate. Suština je da plate na RTS generalno nisu visoke. Za plate se odvaja ukupno 33% budžeta. Kada to uporedite sa nacionalnom televizijom Slovenije, na primer, njima je to 55%. Na RTS-u bi plate morale da se podignu. Bujošević je odbio zahtev sindikata da podigne plate. Da bi podigli plate za 10 procenata, potrebno je 4 miliona evra na godišnjem nivou“, rekao je Klanšček.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend