22. feb 2023.

Debata Klanščeka i Bujoševića: Ko šta radi za platu, koliko koštaju emisije

Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević, podnoseći izveštaj o radu RTS za 2021. na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje, rekao je da se javni servis 75 odsto finansirao iz taksi koje plaćaju građani, a 25 odsto od prihoda od marketinga.

Snimak ekrana, N1

„Te godine smo počeli da radimo bez novca koji dobijamo iz budžeta Srbije. Rekli smo da nećemo uzimati novac iz budžeta. Sada mislimo da nam je potreban, ali da nećemo moći da ga dobijemo“, rekao je Bujošević.

On je govorio i o obavezi RTS da kupuje programe nezavisnih produkcija.

„Naša obaveza je da imamo 10 odsto programa koji rade nezavisne produkcije i to nismo ispunili u 2021. Ta ponuda jeste mala i često nekvalitetna“, kazao je Bujošević.

On je dodao da je 2019. godine 93 odsto obrazovno-naučnog programa bila produkcija RTS, 93 odsto sopstvene produkcije imala je u informativnom programu, 76 odsto programa za dijasporu i 72 odsto zabavnog programa. Kako je naveo, ostatak programa činile su nezavisne produkcije i spoljna produkcija, a smatra se da igrani program treba kupovati, jer je to jeftinije i jednostavnije od sopstvene produkcije.

Bujošević je podsetio da su u 2021. godini radili u režimu kovida, sa smanjenim brojem judi. Dodao je da su netačni navodi da je u RTS zaposleno 3.550 ljudi, da je to bilo kada je došao na čelo kuće, a u međuvremenu je taj broj smanjen za oko 1.000 ljudi. Bujošević je kazao da RTS ima najmlađu publiku i da je najgledaniji u uzrastima od 15 do 29 godina, od 30 do 44 i od 45 do 59 godina.

Ukazao je da je 2021. RTS uspela da radi sa mladim ljudima sa FDU televizijske drame i filmove.

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Branislav Klanšček rekao je da su izveštaj i pismo Bujoševića koji su objavljeni na sajtu Pištaljka verodostojni. Prema njegovim rečima, UO je sastavio dokument sa primedbama na poslovanje RTS i tu je izneo sve što ono se pojavilo u javnosti. Klanšček je kazao da je UO tada uočio da RTS nije ispunio svoje zakonske dužnosti i da se bavio svakim programom ponaosob.

On je istakao da je veoma bitno praviti razliku između nezavisne produkcije, koja donese gotov program, i izvršne, odnosno spoljne produkcije. Istakao je da nije problem u izvršnim podukcijama, već u tome što se od nekog traži da uradi „program za vas, a onda ga rade sa vašim ljudima u vašem studiju“. Klanšček je rekao da se poteglo i pitanje sukoba interesa, da li zaposleni u RTS mogu da rade u spoljnim produkcijama čiji program plaća RTS.

Bujošević je ukazao da je Klanšček u prvom javnom pojavljivanju ovim povodom rekao da RTS u zabavnom programu snima tri emisije, što nije tačno. Naveo je da obrazovno-naučni program proizvodi 44 emisije, informativni 42, redakcija za dijasporu pet, kulturno-umetnički program 39, a zabavni 63 emisije. Odgovarajući na navode o rijalitijima na RTS, rekao je da su to bili „Sa Tamarom u akciji“, „Prva bašta Srbije“, „Moja dedovina“, „Kuhinja moga kraja“, „Na večeri kod“ i emisija „Snađi se“, koja je skinuta s programa jer nije bila kvalitetna.

Bujošević je na sednici odbora rekao i da smatra da je Etički kodeks protivan Zakonu o informisanju, koji kaže da novinar ima pravo da iznosi stavove, pa i političke, i da zbog toga ne može da bude kažnjen.

Klanšček je kazao da je on govorio samo o Prvom programu RTS i pitao zašto se emisija „Moja dedovina“ radi sa zaposlenim RTS kao spoljna produkcija. Odgovarajući na to pitanje, Bujošević je rekao da bi sva ta produkcija bila skuplja i naveo da bi emisije Jovana Memedovića u RTS produkciji koštala 4.500 evra iz Srbije, a iz Sibira i drugih delova sveta više od 10.000 evra.

Kako je rekao, jedina emisija koju bi RTS radio jeftinije je kviz „Potera“, ali je tu problem licenci, pa su aranžmani za „Poteru“ i „Sasvim prirodno“ sklopljeni još 2006. godine.

Klanšček je istakao da kviz Slagalica po epizodi košta 500 evra, a „Stigni me ako znaš“, „Potera“ i „Ja volim Srbiju“ oko 20.000 evra po epizodi, dok „Šarenica“ po epizodi košta 1.700 evra. Dodao je i da je pitanje šta Memedović ili Kosjerina rade za platu.

„Nemam ništa lično ni protiv Memedovića, ni protiv Kristine Radenković, ni protiv Kosjerine, ali imam protiv principa“, rekao je Klanšček.

Bujošević je odgovorio da predsednik UO može da dobije sve podatke, ali da se oni ne mogu javno objavljivati, jer su tajni i da je to tako na zahtev produkcije.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend