22. feb 2023.

Odbor za kulturu o radu RTS: „Javni servis postao udvorička televizija“

Nisam uzeo nijedan ćoravi dinar sa Radio-televizije Srbije, nikome nisam namestio nijedan posao u RTS i zato sam miran, rekao je generalni direktor RTS Dragan Bujošević na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbje, na kojoj nekoliko članova Odbora tražilo njegovu smenu.

Članica Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanja iz kluba Ujedinjeni Danijela Grujić zatražila je smenu generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada LJ. Stefanovića, jer je javni servis postao protekcionistička, servilna i jednostrana televizija. Grujić je, na sednici Odbora na kojem se razmatra izveštaj o radu RTS u 2021. godini, poručila da postoji i novi fenomen na RTS da se informativni program „gura na marginu“, a preuzima „ekskluzivne priloge TV Pink“.

Javni servis je postao udvorička televizija i zato zahtevam od Odbora da traži od Upravnog odbora RTS da smeni Bujoševića i stefanovića, rekla je ona.

Govoreći o „aferi na RTS i spoljnim produkcijama“, Grujić je istakla da nadležni organi treba da utvrde da li ima krivice i ako je ima da odgovorni za to odgovaraju.

Radio-televizija Srbije nije javni servis, ne ispunjava svoju ulogu, a prazno vreme u kojem bi trebalo da se razmatraju najvažnije društvene i političke teme popunjava se kvizovima i serijama, na šta se troše milioni, rekla je ona.

Član odbora iz grupe Možemo-Zajedno Aleksandar Jovanović podsetio je na veliki ekološki protest 2021. godine, koji je završen ispred RTS, iz kojeg je tada izašao kordon policije. On je zamerio Bujoševiću na nedovoljnom izveštavanju javnog servisa o ekološkim protesima i kompaniji Rio Tinto.

Ne znam kakve pritiske trpite, ali od 90-tih godina kada je RTS bio paljen i nazivan TV Bastilja, a vi bili naš uzor, demokratski novinar koji je otvaraio važne teme, a u šta ste se sada prevorili, vi niste taj koji se bori za istinu, rekao je Jovanović. Ne znam šta vas drži na toj poziciji, ali ja da sam na vašem mestu ja bih rekao, hvala neću da učestvujem u lobotomiranju nacije, rekao je Jovanović.

Bujošević: Nisam uzeo ćoravog dinara u RTS

Odgovarajući na primedbe poslanika, generalni direktor RTS Dragan Bujošević je rekao da nema ništa protiv da se zakaže posebna sednica Odbora sa temom informativnog programa.

Ja sam na ovom mestu od 5. juna 2015. godine, dao sam samo tri intervjua i nisam izrekao nijednu političku rečenicu, jer na taj način doživljavam to mesto, rekao je Bujošević.

Ne smem da budem čovek koji će se mešati u politički život ove zemlje, rekao je on.

Ne tražite od nas da vodimo vaše političke utakmice. Mi se trudimo da budemo kičma normalne i pristojne Srbije i pokušavamo da bude „ni po babu, ni po stričevima“, odgovorio je Bujošević

Bujošević je rekao da se 64 odsto građana informiše putem RTS, a 39 odsto veruje RTS.

Članica Odbora ispred Srpske napredne stranke Nataša Jovanović istakla je da SNS i Aleksandar Vučić nemaju nikakav uticaj na uređivačku politiku javnog servisa.

Radio-televizija Srbije će uvek imati argumentovanu kritiku. Kad vam plaća onaj u Trgovištu, ili onaj na severu Srbije, treba da znate da dopisništva javnog servisa rade svoj posao kako najbolje mogu, rekla je ona.

Član odbora i predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da Bujošević može biti samo „drugooptuženi“ u finansijskom kriminalu ili sve onoga što se događa u RTS, jer on ne bi bio na toj funkciji da ga nije vladajuća većina postavila.

Zašto posle osam godina u javnost izbijaju podaci koje vlast zna osam godina i zašto je produžila boravak Bujoševiću na toj funkciji, iako je u međuvremenu u penziji? Ova kampanja koju slušamo proteklih dana je samo dodatna vrsta pritiska da on nastavi sa dosadašnjom uređivačkom politikom, rekao je Obradović.

On je zamerio direktoru RTS što je tokom zasedanja parlamenta sa temom Kosova obraćanje predsednika Aleksandra Vučića bilo na prvom programu, dok su izlaganja ostalih bila u prenosu na drugom kanalu. Obradović je rekao da je afera u RTS posao za finansijsku policiju, za hapšenje rukovodilaca u RTS, ali to se neće dogoditi „jer su se opet dogovorili“.

Došlo je vreme gospodine Bujoševiću da odgovarate pravno, krivično, ali to se neće dogoditi pod ovom vlašću, jer ste deo medijskog poniženja ove nacije, neviđene cenzure, rekao je Obradović.

Bujošević je rekao da je srećan što je policija u RTS i tvrdi da nije „uzeo nijednog ćoravog dinara u RTS“.  Nikome nisam namestio nijedan posao u RTS i zato sam miran, rekao je Bujošević.

Manojlović: Mali broj ljudi od povrerenja menadžmenta se bogati na račun građana

Poslanica Demokratske stranke i novinarka na javnom servisu Tatjana Manojlović rekla je da na sednici želi da iskoristi priliku da bude glas građana, kao poslanik, ali i glas najvećeg broja zaposlenih u RTS, koji svoj posao rade veoma stručno, od urednika, novinara, snimatelja, kafe kuvarica, šofera.

Najveći broj zaposlenih ima primanja između minimalca i prosečne zarade, a samo mali broj ljudi, od poverenja menadžmenta ima privilegije i bogati se na račun svih građana. U RTS se vesti filtriraju, rekla je Manojlović, navodeći primere uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, Marije Lukić iz Brusa ili novinara Milana Jovanovića.

Afera je izazvala animozitet među zaposlenima na RTS. Teško mi je da slušam da se stalno govori o Jovanu Memedoviću, koji je simbol RTS. Zašto je dozvoljeno da on na taj način bude nagrađen? Zašto se urušava produkcija RTS, emisije se gase jer urednica i redakcija nisu bitne menadžmentu kuće, a onda se napravi „tok šou“ o zdravlju, navela je Manojlović.

Predsednik Upravnog odbora Branislav Klanšček rekao je da mali broj zaposlenih ima visoke zarade, takozvane varijabile, koje su u 2021. godini iznosile milion evra.

„Kosjerina dobija varijablu 123.000“

Iz spiska vidite da su to jedni isti ljudi, koji na mesečnom nivu dobijaju iste naknade. Recimo Dragana Kosjerina dobija varijabilu 123.000 dodatnu nagradu, Olivera Kovačević 100.000 dinara, rekao je Klanšček, na šta je reagovao Bujošević i istakao da ne iznosi cifre, jer su to lični podaci.

Nisam izneo njihove plate, već dodatni novac, rekao je Klanšček, kojeg je podržao i Obradović navodima da su to pare svih građana Srbije.

Bujošević je rekao kako tvrdi da 90 odsto zaposlenih u RTS ima veće nego plate nego njihove kolege na drugim televizijama, navodeći da – kada je postao direktor – plata bila oko 400 evra i ispod proseka Beograda i Srbije.

Stalnu varijabilu primalo više od 1.200 ljudi, kada sam došao na RTS, rekao je Bujošević, a od decembra 2019. godine prima oko 200 ljudi.

Ja jesam protiv toga i predlagao sam sindikatima da mi daju ovlašćenja da tim ljudima dajemo plate koje zaslužuju, a varijabile jednom u tri meseca, rekao je Bujošević i naveo primer da bi koleginici koja je uradila intervju sa Handkeom dao nagradu od 500.000 dinara kada bi imao.

Koleginici Manojlović bih rekao da se bavila političkim angažovanjem, iako novinar to ne bi trebalo da čini, i ništa joj nije falilo pod milim Bogom, rekao je Bujošević, na šta mu je ona odgovorila da je u vreme kampanje uzela odmor.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend