22. feb 2023.

Odbor za kulturu i informisanje usvojio izveštaj o radu RTS-a

Većinom glasova prisutnih članova Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije danas je, nakon rasprave koja je trajala sedam sati, usvojen izveštaj o radu Radio televizije Srbije za 2021. godinu.

Od 14 prisutnih članova Odbora, za usvajanje izveštaja RTS-a glasalo je devet, protiv su bila četiri člana, dok je jedan bio uzdržan.

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Siniša Kovačević izjavio je da je Radio-televizija Srbije u dubokoj stvaralačkoj kizi i krizi rukovođenja, navodeći da na toj televiziji nije mesto emisijama tipa „na večeri kod Zorice Brunclik“, i ne priliči joj da se voditeljke u novogodišnjem programu, obučene u garderobu iz „Travijate“, tuku oko mikrofona sa Darom Bubamarom.

Kovačević, koji je i poslanik Narodne stranke, na sednici Odbora na kojoj se raspravljalo o finansijskom izveštaju RTS-a za 2021. godinu, rekao je da neće glasati za usvajanje izveštaja, ukazujući na nedostatak dečjeg i obrazovnog programa.

„Nađite novog Bajforda da nam napravi novi ‘Neven’ i novi ‘Poletarac’. Neka novinar RTS-a intervjuiše predsednika Srbije Aleksandra Vulića, a ne da ga hladi lepezom“, rekao je Kovačević.

On je upitao generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića „sa koliko sekundi reklamnog prostora raspolaže RTS, po kojoj ceni ih prodaje i koliki prihod od toga ostvaruje“.

„Zar zaista mislite da bi diplomirani sociolog trebalo da vodi zabavni program? Zar mislite da mi koji smo odrastali na emisijama ‘Neven’, ‘Poletarac’, ‘Na slovo na slovo’, i koje su podizali Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Vera Belogrlić, Donka Špiček… ne bi sada svojoj deci i unucima trebalo da ponudimo neki novi ‘Neven’“, upitao je Kovačević.

Kovačević je podsetio da su ranije „u redakcijama televizije sedeli“ Pavle Ugrinov, Slobodan Selenić, Aleksandar Popović, Muharem Pervić, Filip David, Radomir Putnik i Milovan Vitezović.

„Ponedeljkom su bile emitovane premijere drama, i to 40 drama godišnje, a za premijerne ponedeljke pisali su Danilo Kiš, Borislav Pekić, Brana Crnčević i Miodrag Bulatović“, rekao je Kovačević.

Dodao je da je zabrinjavajuće što su u sukobu Bujošević i predsednik Upravnog odbora RTS-a Branko Klanšček. „Sa lapidarnom lakoćom se prelazi preko činjenice da se pokriva gubitak RTS-a od dva miliona evra u 2021. godini“, na veo je Kovačević.

Kovačević je najavio da će uskoro zakazati sednicu odbora o informativnom programu RTS-a na koju će pozvati Bujoševića i urednika tog programa Nenada Lj. Stefanovića.

Član Odbora za kulturu i informisanje ispred pokreta „Ne davimo Beograd“ Danilo Lazović se tokom rasprave takođe izjasnio da neće glasati za izveštaj, navodeći da je RTS „samo jedan posto bolji“ od drugih televizija sa nacionalnom frekvencijom kada su u pitanju podaci o zatupljenosti predstavnika vlasti, ali da ga i zbog tog jednog procenta „ovde disciplinuju“.

On je naveo da su predstavnici vlasti prema monitoringu u prethodnih devet meseci bili u 95 odsto vremena zastupljeni na RTS-u, u odnosu na 97 odsto vremena na televizijama Pink i B92, i 96 odsto na televiziji Hepi, kao i da nije bilo negativnih izveštaja o predstavnicima vlasti.

„Da li je moguće da niko nije ništa negativno uradio iz vlasti da o njima ne govorite? Od pet odsto (vremena) koje govorite o opoziciji, tri odsto je pozitivno. Trka ovakvog nivoa ne priliči javnom servisu, ovo je jedna katastrofa koja se dešava u našoj državi“, rekao je Lazović.

Lazović je rekao da rezultati monitoringa pokazuju da RTS „ne ispunjava kriterijum da radi u javnom interesu“, kao i da su na „nezavisnim medijima otvorene vazne teme“ o kojima se na RTS-u ćuti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend