11. jun 2024.

Ko je Filip Rodić, novi član Upravnog odbora RTS-a?

„Kolumnista i urednik Filip Rodić novinarsku karijeru gradio je u najuticajnijim medijima – u nedeljnicima NIN i ‘Pečat’, dnevnim listovima ‘Večernje novosti’ i ‘Borba’, agencijama Tanjug i Beta, stranim medijskim kućama Frans pres i RT“, piše u biografji novinara koga je REM imenovao za novog člana Upravnog odbora RTS-a.

Rođen 1974. godine. U biografiji koju je podneo kao kandidat za člana UO RTS kao školsku spremu naveo je Filozofski fakultet, prenosi Istinomer.

„Kolumnista i urednik Filip Rodić novinarsku karijeru gradio je u najuticajnijim medijima – u nedeljnicima NIN i ‘Pečat’, dnevnim listovima ‘Večernje novosti’ i ‘Borba’, agencijama Tanjug i Beta, stranim medijskim kućama Frans pres i RT“, piše u biografji.

Ističe da je novinarstvom počeo da se bavi 1997. godine u agenciji Beta.

„Nakon osam godina rada u spoljnopolitičkoj redakciji, 2005. postaje deo redakcije Frans pres kao dopisnik iz Beograda. Prvi urednički posao dobija 2006. u novinskoj agenciji Tanjug, gde obavlja funkciju urednika spoljnopolitičke redakcije i diplomatskog urednika, a zatim sa mesta pomoćnika glavnog i odgovornog urednika uređuje ‘Borbu’ i kasnije ‘Pečat’. Priznanje za njegov rad odale su mu i kolege – 2020. Udruženje novinara Srbijs dodelilo mu je Nagradu Bogdan Tirnanić’, godišnje priznanje kojim se nagrađuju najbolje kolumne i komentari“, navodi.

Naglašava da je pored novinarske imao i diplomatsku karijeru – „dve godine obavljao je funkciju savetnika u Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji“.

„Tečno govori francuski i engleski, a služi se i španskim, italijanskim i nemačkim jezikom.
Trenutno obavlja funkciju urednika portala RT Balkan, pomoćnik je glavnog i odgovornog urednika nedeljnika ‘Pečat’ i stalni kolumnista ‘Večernjih novosti’. Radna biografija Filipa Rodića pokazuje da je reč o jednom od retkih novinara koji podjednako dobro poznaju domaću i stranu političku scenu, iz prve ruke znaju prednosti i mane sistema po kojima funkcionišu domaće i strane medijske kuće. Uz to poseduje diplomatske veštine neophodne za zastupanje interesa jedne medijske kuće od nacionalnog značaja kakav je RTS“, napominje u biografiji.

Savet REM, na sednici održanoj 7. juna 2024. imenovao ga je za člana Upravnog odbora Javnog medijskog servisa Srbije.

D. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend