31. jan 2019.

Kragujevac – grad bez medija

Jedino ako cela medijska zajednica Kragujevca udruženim snagama temeljno obnovi svoje osnovne uloge u vidu objektivnog i pravovremenog informisanja, na taj način uspeće da povrati poverenje građana u medije i održi medijsko okruženje živim, zaključak je Istinomer foruma pod nazivom “Lokalni mediji – u službi građana ili vlasti?“ održanom večeras u Kragujevcu u organizaciji Istinomera.

Foto: Istinomer

Učesnici foruma novinarka Res Publike Marija Milošević, novinar portala Presek Miroslav Čer i izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović, zaključili su da postoji nedostatak zainteresovanosti Kragujevčana za problem finansiranja medija, kao i da je Kragujevac jedini grad koji u poslednje četiri godine nije izdvojio novac za sufinansiranje lokalnih medija.

„Smatrano je da bi projektno sufinansiranje trebalo da zameni ono što je državno vlasništvo nad medijima i tu je nastao problem. Ovakav način sufinansiranja je trebalo da služi da se sadržaji koji su u interesu medija i građana, a nisu komercijalno isplativi, finansiraju novcem građana. Međutim, došli smo u situaciju da projektno sufinansiranje služi svemu samo ne onome čemu je cilj, i tome je doprinela politička volja koja želi da održi svoj uticaj na lokalne medije“, izjavila je Ivana Stanković.

Takođe, Stanković je dodala da je medijska reforma imala dobru ideju i plemeniti cilj da donese pomak u interesu svih građana, međutim pokušaj da se uredi medijsko tržište i ono što danas svedočimo jeste da je očigledno politička volja uticala da se zakoni ili neke odredbe ne primenjuje uopšte, ili se primenjuju na jedan obesmislen način.

„Teme koje se plasiraju kroz medije možemo okarakterisati kao lagane teme. One odgovaraju onima koji konkurs raspisuju. Traži se da se sadržaj tiče privrednog okruženja, komunalnih usluga i politike mladih. Međutim, kada bismo detaljnije sagledali ovakav sadržaj, dolazi se do zaključka da su mediji zapravo afirmativni, tj. da ne postoji istraživački prilozi, analitički tekstovi, a to je upravo ono što nama nedostaje“, naglasila je novinarka Res Publike Marija Milošević.

Milošević je istakla da je nedostatak političke volje da se sprovede zakon ono što je obesmislio čitav proces projektnog sufinansiranja, kao i da je pored stvorene potrebe za medijskom reformom, medijska zajednica na različite načine shvatila ideju projektnog sufinansiranja i u tome leži srž problema.

„Medijska reforma nikada nije sprovedena, jer ona podrazumeva poboljšanje stanja bez temeljnog menjanja društvenog i političkog poretka. Mediji su reformu dočekali nespremni, a svi donosioci odluka su se vodili vlastitim interesima“, dodao je novinar portala Presek Miroslav Čer.

Miroslav Čer je zaključio da finansiranje kao takvo nije ključni problem u medijskoj zajednici, već da iako je okruženje zatvoreno za saradnju sa medijima, jedino upornost može novinarima doneti krajnji cilj u njihovom izveštavanju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend