30. jun 2021.

Milioni za režimske medije u Vojvodini (I): U tom Somboru svega na volju naprednjaka

Na poslednjim medijskim konkursima u više opština i gradova u Vojvodini još jednom je ubedljivo najviše novca otišlo medijima i udruženjima bliskim lokalnim vlastima i Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Cenzolovka je u nekoliko gradova istražila kako se novac građana iz budžeta prelio u propagandističke medije. Evo kako je to izgledalo u Somboru

Foto: Pudelek (Marcin Szala)

Na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u Somboru udruženje Ja volim Sombordobilo je dva miliona dinara, što je najveći iznos koji je dobilo neko udruženje građana.

Samo je Televizija Sombor dobila više novca.

Članica komisije i kum SNS

Kakva je veza udruženja „Ja volim Sombor“ i lokalnih vlasti?

Udruženje je osnovano krajem 2016. godine i zastupa ga Vanja Đekić. U istom periodu udruženje je osnovalo portal 025.rs čija je glavna urednica upravo Vanja Đekić.

Otkako je osnovan, portal svake godine dobija sredstva na medijskim konkursima. Prema javno dostupnim podacima, do sada je na račun njegovog osnivača leglo najmanje 15 miliona dinara.

Prema saznanjima Cenzolovke, Vanja Đekić je tokom 2016. godine bila članica Saveta somborske mesne zajednice Kolut. Lokalni mediji preneli su da se ona za tu poziciju kandidovala na listi „Za napredni Kolut“ koju su činili članovi SNS-a.

Osim što zastupa udruženje koje konkuriše za medijske projekte, Vanja Đekić je i članica komisija koje odlučuju o dodeli sredstava lokalnih samouprava. Tako je u Kikindi bila u komisiji koja je novac građana prosledila Informeru i Srpskom telegrafu

Isti izvori navode da je sedište udruženja u prostoriji čiji je vlasnik Goran Nonković, nekadašnji direktor JKP „Prostor Sombor“, nedavno imenovan za načelnika Zapadnobačkog okruga. Nonkovića je somborski SNS svojevremeno predstavio kao kuma svoje slave.

Osim što zastupa udruženje koje konkuriše za medijske projekte, Vanja Đekić je i članica komisija koje odlučuju o dodeli sredstava lokalnih samouprava.

Cenzolovka je ranije pisala o tome kako je komisija u kojoj su, osim Vanje Đekić, bile i Valentina Kuburić i Vesna Bunijevac novac građana Kikinde prosledila prorežimskim tabloidima Informeru i Srpskom telegrafu.

Uprkos dokumentovanoj istoriji kršenja Kodeksa novinara i širenja lažnih vesti, ova komisija je ocenila da dva tabloida doprinose „razvoju medijskog pluralizma, razvoju ljudskih prava i istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju“.

Vanja Đekić je članica i komisije koja je ove godine odlučivala o raspodeli sredstava u oblasti javnog informisanja u Temerinu. Tamo je novac takođe dodeljen glasilima bliskim SNS-u, o čemu će Cenzolovka tek pisati.

U međuvremenu, Cenzolovka je pokušala da kontaktira s udruženjem „Ja volim Sombor“, kao i sa redakcijom portala 025.rs. Zasad su sva pitanja ostala bez odgovora.

ŠINKOVIĆ: VIŠE SE NI O FORMI NE VODI RAČUNA

Nije novina da vladajuće strukture pokušavaju da utiči na uređivačku politiku medija – kroz pritiske na kritičke medije i kroz nagrađivanje onih podobnih.

Međutim, relativno je nova praksa da ljudi bliski vladajućoj stranci osnivaju organizacije civilnog društva kako bi preko njih uzimali novac iz budžeta na različitim konkursima. Pojedini njihovi članovi, koji se javno ističu, preuzimaju medije i ne pokušavaju to da sakriju.

„Takvih očiglednih primera ima u praksi. Nažalost, ovo se dešava na konkursima i ovo meni zapravo govori da se više ni o formi ne vodi računa“, ocenjuje za Cenzolovku Norbert Šinković, predsednik Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Prema Šinkovićevim rečima, evidentan je problem s takozvanim GONGO organizacijama. To su udruženja građana koje sama vlast osniva, podržava i finansira kako bi sprovodila svoje političke interese, stvarajući privid delovanja civilnog sektora.

„U velikom broju se pojavljuju na konkursima, a ono što je interesantno – i u samim komisijama za dodelu javnih sredstava. Očigledno je reč o zloupotrebi mehanizma za podršku programskim sadržajima.“

Uprkos tome, Šinković pruža podršku učešću organizacija civilnog društva na medijskim konkursima.

„Mislim da svakako vredi učestvovati i treba učestvovati. Uz to, neophodna je javna kontrola tih procesa. Bitno je ohrabriti nevladine organizacije i učesnike tih konkursa da insistiraju na transparentnosti tih procesa i da svaki put reaguju kada je proces sumnjiv ili ugrožen“, zaključuje sagovornik Cenzolovke.

Majstorov: „Propaganda obezbeđuje milionske prihode“

Nije iznenađenje to što su portal 025.rs i TV Sombor dobili najviše novca na konkursu, ocenjuje Sava Majstorov, dugogodišnji novinar i urednik lokalnog portala Soinfo.org.

„To je praksa poslednjih godina. Programski sadržaji u kojima izostaje kritika vlasti imaju izuzetnu vrednost i donose najbolje konkursne rezultate. Propaganda vlasnicima lokalnih prorežimskih medija obezbeđuje redovne milionske prihode iz javnih izvora, dovoljne za stabilno poslovanje i dugoročniju održivost… Portal 025 i TV Sombor su lokalni ‘mediji’ bez kojih se ne može zamisliti nijedan događaj u organizaciji lokalne samouprave ili javnih preduzeća“, smatra Majstorov.

Programski sadržaji u kojima izostaje kritika vlasti imaju izuzetnu vrednost i donose najbolje konkursne rezultate. Propaganda vlasnicima lokalnih prorežimskih medija obezbeđuje redovne milionske prihode iz javnih izvora (Sava Majstorov)

On ipak ističe da, zahvaljujući novinarskoj solidarnosti i pričama o medijskim konkursima koje izazivaju pažnju javnosti, deo lokalnih vlasti odobrava sredstva kritičkim medijima i na taj način sprečava potencijalni problem.

„Ne sme se zaboraviti da su konkursi pod lupom novinara, reprezentativnih domaćih i inostranih strukovnih udruženja, kao i da dobijeni rezultati imaju upotrebnu vrednost kod evropskih partnera“, podseća Majstorov.

„Tako je za lokalne vlasti, ispostavlja se, pametnije da nezavisne medije održe na rubu opstanka nego da se ime njihove samouprave nađe u konstantno problematičnim izveštajima o stanju medijskih sloboda u Srbiji.“

Majstorov smatra da, naposletku, nekoliko stotina hiljada dinara dodeljenih nezavisnim medijima ne može ugroziti status glavnih aktera medijskih konkursa.

PROČITAJTE I:

Milioni za režimske medije u Vojvodini (II): Ko će u Temerinu kome ako neće svoj svome?

Milioni za režimske medije u Vojvodini (III): Tradicionalno bogat ulov u VTV mreži

2 komentara za: “Milioni za režimske medije u Vojvodini (I): U tom Somboru svega na volju naprednjaka

  1. Goran

    18.10.2020. godine je formirana Privremena Lokalna Samouprava Sombora. 29.04.2021. godine su obavesteni o tome predsednik opstine Sombora,kao i predsednik skupstine Sombora. Tako da sve sto su uradili posle toga je krivicno delo zbog laznog predstavljanja, jer su nelegitimni i lazno se predstavljaju i trose pare gradjana Srbije i Sombora.

    30. јун 2021. at 22:39

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend