16. jan 2020.

Ministarstvo: Za dve godine 42 prekršajna postupka protiv medija

Ministarstvo kulture i informisanja je tokom prethodne dve godine zahtevalo pokretanje 42 prekršajna postupka protiv medija zbog nepoštovanja Zakona o javnom informisanju.

Kako se navodi u odgovoru Ministarstva na pitanja Danasa, reč je o 25 zahteva u 2018. godini i 17 tokom prošle godine.

Najveći broj zahteva za prekršajne postupke podnet je protiv Kurira – čak 11 za dve godine, potom po sedam protiv Srpskog telegrafa i Aloa. Šest zahteva za postupke Ministarstvo je podnelo protiv Informera, dok je protiv Blica bilo pet.

Telegraf.rs, Ekspres i Novosti bili su po jednom u ovakvoj situaciji, kao i izdavač Ringier, dok je izdavač Balkan Media Press koji izdaje Aferu ocenjen dva puta kao neko ko ne poštuje Zakon o javnom informisanju.

Najviše prekršaja Zakona odnosilo se na zabranu objavljivanja pornografskog sadržaja na naslovnoj i poslednjoj strani lista, što je zabeleženo u 25 slučajeva za dve godine u više medija.

Drugi najčešći prekršaj bio je nepoštovanje privatnosti maloletnika, odnosno otkrivanje identiteta, zbog čega je nadležno ministarstvo moralo da reaguje 14 puta.

Dva prekršaja odnosila su se neadekvatno objavljivanje Impressuma, u oba slučaja kod izdavača „Afere“ Balkan Media Press, dok je protiv Ringiera zahtevan postupak zbog neblagovremenog ažuriranja podataka u Registru medija i nedostajućih podataka o glavnom i odgovornom uredniku.

Podsetimo, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović ovog meseca je izjavio da je to ministarstvo pokrenulo prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima.

On je dodao da je protiv tri tabloida koji su objavili delove iskaza osumnjičenog za otmicu Ninoslava Jovanovića podneta prekršajna prijava zbog kršenja članova 74,77, 79 i 80 Zakona o informisanju i medijima.

Pojedini tabloidi su na naslovne strane izvukli izjave uhapšenog Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

Ministarstvo kulture i informisanja je danas podnelo zahtev za prekršajni postupak protiv magazina Vreme. Kao razlog navode članak „Zlo vreba sa kioska“ iz novog broja Vremena, u kome se prenose naslovnice tabloida protiv kojih je već pokrenut postupak. Na ovaj način su prekršene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, saopštili su iz Ministarstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend