08. sep 2020.

Odgovor Ministarstva kulture i informisanja Kuriru

U današnjem broju, na naslovnoj strani, po neistinama i banalnostima ozloglašeni tabloid „Kurirˮ objavio je laž i klevetu koja doslovce glasi: „Bahati ministar kulture, OJADIO BUDŽET, Vukosavljević spiskao čak 37.000.000 na promociju i skupoveˮ.

Foto: Cenzolovka, Perica Gunjić

Iako je Ministarstvo kulture i informisanja precizno i jasno odgovorilo na pitanje koje je juče novinarka Ivana Žigić postavila, uredništvo „Kuriraˮ odlučilo je da potone do dna u blato neistina i da naslovom i tekstom namerno obmane i uznemiri javnost i da, ili po nečijoj kriminalnoj porudžbini ili iz svog izopačenog shvatanja morala, napravi ovakvo medijsko zlodelo.

Zbog većinske čestite, medijske i opšte javnosti, ponovićemo odgovor na pitanje koje nam je postavljeno.

Javnu nabavku za zaključivanje ugovora o nabavci usluga organizovanja konferencija, stručnih skupova i seminara raspisuje stručna komisija Ministarstva kulture i informisanja (Komisija za javne nabavke), u skladu sa zakonom, svake godine, otprilike u isto vreme, na predlog i zbog potreba organizacionih jedinica i to: Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture, Sektora za informisanje i medije, Sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije i deska Kreativna Evropa.

Ta sredstva nisu „spiskanaˮ niti je budžet Republike Srbije iko „ojadioˮ kako to tvrdi medijska hajdučija oličena u lažovima i klevetnicima iz uredništva tabloida „Kurirˮ.

Ona su samo opredeljena ili još preciznije rečeno „rezervisanaˮ za određene aktivnosti i biće delimično ili u celini potrošena kada i ako opšta epidemiološka ili ukupna situacija i okolnosti u Srbiji, regionu, Evropi ili u svetu to budu dozvoljavali, u narednih godinu dana. Planiranje budžeta po pozicijama, princip je, obaveza i praksa koju bi čak i tabloidni manipulatori iz „Kuriraˮ trebalo da poznaju.

Dakle, da ponovimo, reč je samo o planiranim i rezervisanim sredstvima, koja će biti trošena kao i svake godine za te namene, samo kada i ako budu postojali opšti i posebni uslovi za to. U suprotnom, deo ili cela suma biće vraćeni u republički budžet ili prebačeni na drugu poziciju, gde brojne potrebe i aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja nalažu.

Naglašavamo i da do ovog trenutka, ni dinar od tih sredstava nije ni potrošen ni „spiskanˮ.

Srbija će teško napredovati ka svojim strateškim medijskim i drugim  ciljevima ako se ne izbori sa tabloidnom „mafijomˮ koja po svom ćefu ili po nečijoj kriminogenoj narudžbini kleveće i blati institucije ove države i pojedince koji se na odgovoran način bave svojim poslom. Neće nam vredeti ni medijske strategije ni opšti principi slobode i profesionalizma u medijima, za koje se i glasno i sa ubeđenjem zalažu i Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja i reprezentativna udruženja novinara, ako se kao društvo ne izborimo sa medijskom hajdučijom  i fabrikama laži, kao što je „Kurirovaˮ.

Zbog bestidne, opasne i štetne obmane javnosti i laži iznetih na naslovnoj strani i u tekstu, Ministarstvo kulture i informisanja će protiv uredništva i tabloida „Kurirˮ podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu i prijavu Savetu za štampu, sa uverenjem da Srbija ima snage da se na sistemski i na zakonima zasnovan način izbori sa medijskim zlom koje je guši, ugrožava, sputava u razvoju i bruka pred svetom.

Takođe, verujemo da će protekom vremena i daljim demokratskim razvojem društva, vlasnici i uredništvo „Kuriraˮ biti u obavezi da i ovom društvu i evropskoj javnosti pruže odgovore i na druga zanimljiva pitanja u vezi sa svojim poslovanjem.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend