08. sep 2020.

Odgovor Ministarstva kulture i informisanja Kuriru

U današnjem broju, na naslovnoj strani, po neistinama i banalnostima ozloglašeni tabloid „Kurirˮ objavio je laž i klevetu koja doslovce glasi: „Bahati ministar kulture, OJADIO BUDŽET, Vukosavljević spiskao čak 37.000.000 na promociju i skupoveˮ.

Foto: Cenzolovka, Perica Gunjić

Iako je Ministarstvo kulture i informisanja precizno i jasno odgovorilo na pitanje koje je juče novinarka Ivana Žigić postavila, uredništvo „Kuriraˮ odlučilo je da potone do dna u blato neistina i da naslovom i tekstom namerno obmane i uznemiri javnost i da, ili po nečijoj kriminalnoj porudžbini ili iz svog izopačenog shvatanja morala, napravi ovakvo medijsko zlodelo.

Zbog većinske čestite, medijske i opšte javnosti, ponovićemo odgovor na pitanje koje nam je postavljeno.

Javnu nabavku za zaključivanje ugovora o nabavci usluga organizovanja konferencija, stručnih skupova i seminara raspisuje stručna komisija Ministarstva kulture i informisanja (Komisija za javne nabavke), u skladu sa zakonom, svake godine, otprilike u isto vreme, na predlog i zbog potreba organizacionih jedinica i to: Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture, Sektora za informisanje i medije, Sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije i deska Kreativna Evropa.

Ta sredstva nisu „spiskanaˮ niti je budžet Republike Srbije iko „ojadioˮ kako to tvrdi medijska hajdučija oličena u lažovima i klevetnicima iz uredništva tabloida „Kurirˮ.

Ona su samo opredeljena ili još preciznije rečeno „rezervisanaˮ za određene aktivnosti i biće delimično ili u celini potrošena kada i ako opšta epidemiološka ili ukupna situacija i okolnosti u Srbiji, regionu, Evropi ili u svetu to budu dozvoljavali, u narednih godinu dana. Planiranje budžeta po pozicijama, princip je, obaveza i praksa koju bi čak i tabloidni manipulatori iz „Kuriraˮ trebalo da poznaju.

Dakle, da ponovimo, reč je samo o planiranim i rezervisanim sredstvima, koja će biti trošena kao i svake godine za te namene, samo kada i ako budu postojali opšti i posebni uslovi za to. U suprotnom, deo ili cela suma biće vraćeni u republički budžet ili prebačeni na drugu poziciju, gde brojne potrebe i aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja nalažu.

Naglašavamo i da do ovog trenutka, ni dinar od tih sredstava nije ni potrošen ni „spiskanˮ.

Srbija će teško napredovati ka svojim strateškim medijskim i drugim  ciljevima ako se ne izbori sa tabloidnom „mafijomˮ koja po svom ćefu ili po nečijoj kriminogenoj narudžbini kleveće i blati institucije ove države i pojedince koji se na odgovoran način bave svojim poslom. Neće nam vredeti ni medijske strategije ni opšti principi slobode i profesionalizma u medijima, za koje se i glasno i sa ubeđenjem zalažu i Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja i reprezentativna udruženja novinara, ako se kao društvo ne izborimo sa medijskom hajdučijom  i fabrikama laži, kao što je „Kurirovaˮ.

Zbog bestidne, opasne i štetne obmane javnosti i laži iznetih na naslovnoj strani i u tekstu, Ministarstvo kulture i informisanja će protiv uredništva i tabloida „Kurirˮ podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu i prijavu Savetu za štampu, sa uverenjem da Srbija ima snage da se na sistemski i na zakonima zasnovan način izbori sa medijskim zlom koje je guši, ugrožava, sputava u razvoju i bruka pred svetom.

Takođe, verujemo da će protekom vremena i daljim demokratskim razvojem društva, vlasnici i uredništvo „Kuriraˮ biti u obavezi da i ovom društvu i evropskoj javnosti pruže odgovore i na druga zanimljiva pitanja u vezi sa svojim poslovanjem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend