06. feb 2020.

Ministarstvo kulture: Kurir ojačao reputaciju fabrike lažnih vesti

Naslovnom stranom i tekstom na strani 4,  Kurir je dodatno ojačao svoju inače vrlo snažnu reputaciju fabrike lažnih vesti i tendencioznih falsifikata činjenica.

Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka

Svima onima koji su sklepavali onakav tekst, i iz same redakcije i van nje, poznato je da ministar ne dodeljuje nikakva sredstva na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, već to čine stručne komisije za različite oblasti.

U pomenutom slučaju, reč je o dve Komisije – za izbor projekata iz oblasti prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja arhivskom građom za 2018. godinu i za bibliotečko-informacione delatnosti za 2019. godinu, koje čine po tri člana, odnosno šest stručnih predstavnika iz pomenutih oblasti:

Dr LJubinka Škodrić – istoričar, arhivski savetnik, Arhiv Srbije; Slavica Solomun – etnolog, arhivski savetnik, Arhiv Srbije; Zlatibor Marković – istoričar, arhivski savetnik, Arhiv Srbije; Vladimir Šekularac – filolog opšte književnosti, bibliotekar savetnik Narodne biblioteke Srbije u penziji; Vesna Stevanović – zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije i rukovodilac Sektora Virtuelna biblioteka Srbije i mr Ivana Todorović – viši bibliotekar u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ako urednik i novinari koji su potpisali onakav sramotni, obmanjujući i klevetnički tekst smatraju da imaju bolja znanja i jaču stručnu pamet od navedenih članova komisija, te da bolje umeju da vrednuju šta je važno za srpsku istoriju i arhivistiku, onda je sva prilika da su promašili profesiju.

U projektima koji su finansirani na konkursima Ministarstva reč je o ratnoj arhivi Miloša S. Milojevića, koja se sastoji od 332 pisma i drugih dokumenata koji su nastali u periodu između 1876. i 1889. godine. Pisma i dokumenta predstavljaju primarni istorijski izvor o ratnim događajima i nemaju veze sa njegovim drugim delima koja su predmet kontroverzi. On organizuje regrutaciju dobrovoljaca ne samo iz Srbije već i sa tada još uvek turske teritorije Stare Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Ako su novinari i urednik pročitali predmetno delo, što dovodimo u sumnju iz više razloga, i ako su nakon pažljivog promišljanja zaključili da je reč o „knjizi laži o Srbima“, onda se radi o kognitivnoj i moralnoj patologiji ozbiljnih dimenzija. Publikovanje autentične, sačuvane prepiske sa dobrovoljcima koje Milojević okuplja i organizuje u cilju učešća u Srpsko-turskim ratovima omogućilo je da ta istorijska građa prvi put postane dostupna javnosti i tako stvori uslove za dodatni, stručno utemeljeni, kritički uvid u život, rad i delo Milojevića.

Miloš S. Milojević bio je ratnik u Srpsko-turskim ratovima, nacionalni radnik, činovnik administracije Kneževine i Kraljevine Srbije, član Srpskog učenog društva i profesor. Odlikovan je Takovskim krstom V, IV, III, II i I reda; Ordenom Svetog Save; Spomenicom rata 1876 i 1877-1878; Ordenom Društva „Svetoga Save“ – „srebrna svetosavska medalja” 1890. godine; Ordenom „Rumunskog krsta”; Zlatnom medaljom za hrabrost; Srebrnom medaljom za hrabrost; Zlatnom medaljom za revnosnu službu; Medaljom crvenog krsta; Ordenom “Belog orla”.

Stručne komisije Ministarstva kulture i informisanja procenile su da je objavljivanje Milojevićeve ratne prepiske od značaja za kritičko i naučno izbalansirano ocenjivanje Milojevićeve javne delatnosti.

Dakle, u predmetnom delu ni reči o „Crvenoj Hrvatskoj “ i sličnim konfabulacijama Kurira.

Imajući u vidu tugaljivu tradiciju ovog zlosrećnog tabloida, da prečesto širi lažne i netačne, nestručne i bulevarske pseudoinformacije, ostaje bojazan da će bilo koja Medijska strategija i medijski zakoni moći da iskorene ili obeshrabre ono medijsko zlo koje se krije u netalentovanim, nestručnim i zlonamernim pojedincima koji se batrgaju na domaćoj medijskoj sceni i zagađuju je na dnevnoj bazi, uporno, temeljno i sa strašću gubitnika i neznalica.

S druge strane, utešna je činjenica da su u manjini i da srpski medijski poslenici u najvećem broju pripadaju boljoj i poštenijoj strani te čestite profesije.

Naravno, Kuriru će biti pružena prilika da pred sudom objasni svoje postupke i razloge za uznemiravanje javnosti i iznošenje neistina.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend