06. feb 2020.

Janković: Nedeljnik poznat po profesionalnoj etici

Zaštita prava dece je izuzetno važna a mi kao državni organ nadležan za zaštitu ravnopravnosti i borbu protiv diskriminacije često smo ukazivali i upozoravali na kršenja prava dece u medijima.

Brankica Janković (foto: arhiva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti)

Međutim, povodom vašeg pitanja o postupku Ministarstva kulture i informisanja protiv magazina Nedeljnik, za tako nešto ne nalazimo konkretne razloge – kaže za Danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković postupka koje je Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo protiv Nedeljnika zbog navodnog kršenja prava maloletnih lica.

Podsetimo, radi se o teksta Nedeljnika u kojem ukazuju na pogubne posledice vršnjačkog nasilja.

– Sud će, naravno, odlučivati u postupku, ali u ovom slučaju mi kao institucija nismo videli povredu na koju Ministrsvo ukazuje. Takođe, radi se o mediju koji je poznat po profesionalnoj etici i kontinuiranom ukazivanju na vršnjačko nasilje i probleme maloletnika. U nekim medijima je bilo suviše diskutabilnih sadržaja koji su trebali, a nisu procesuirani, tako da ne vidimo uvek jednak tretman medija – naglašava poverenica Janković za Danas nakon što je Nedeljniku u sredu 29. januara stigao Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Ministarstva kulture i informisanja u kojem se traži da se glavi urednik Veljko Lalić „oglasi krivim“ zato što je „učinio prepoznatljivim dete u tekstu o vršnjačkom nasilju“.

Tekst je objavljen pre više od dva meseca, odnosno 21. novembra 2019. godine, pod naslovom „Nije to ‘Ma to su deca, toga je uvek bilo’, moja Lena je ostala invalid posle tuče u školi“.

Tekst predstavlja potresnu ispovest Milice Sretenović, majke male Lene, koja je u oktobru 2018. doživela moždani udar posle jakog udarca u glavu njenog vršnjaka, a na šta nisu reagovali ni škola, ni ministarstvo, niti bilo ko.

Preko majke Alekse Jankovića (koji je zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo), Milica je stupila u kontakt sa Nedeljnikom, odnosno novinarkom i urednicom Anom Mitić koja se ovom temom bavi više od deset godina.

U tekstu nije otkriven identitet devojčice (jer se ne preziva kao majka), niti deteta.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja prethodno je pokrenulo i postupak protiv nedeljnika Vreme zbog navodnog kršenja prava maloletnih lica, i to zbog teksta novinarke Tamare Skroze, koji se bavio negativnim aspektima tabloidnog izveštavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend