04. apr 2024.

Prijatelji dece Srbije: Ministarstvo informisanja da kazni medije koji uznemirujuće izveštavaju o smrti devojčice

Prijatelji dece Srbije zahtevaju od Ministarstva informisanja da po službenoj dužnosti strogo sankcioniše medije koji uznemirujuće i kršeći zakon izveštavaju o smrti dvogodišnje devojčice u Boru.

Prijatelji dece Srbije uputili su hitan zahtev Ministarstvu informisanja i telekomunikacija da po službenoj dužnosti odmah i bez zadrške reaguje i u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i svim pratećim aktima „strogo sankcioniše medije koji na skandalozan, zastrašujuć, uznemirujuć i potpuno dehumanizovan način izveštavaju o smrti dvogodišnje devojčice”.

„Sem kršenja svih zakonskih odredbi susrećemo se sa monstruoznom neetičnošću, kršenjem Kodeksa novinara Srbije, ali i svakog ljudskog dostojanstva, kao i empatije i pijeteta prema žrtvi i njenoj porodici.

Objavljeni sadržaji sem deteta žrtve i njene porodice duboko su uznemirujući i štetni za svako dete koje sa njima dolazi u kontakt sa nesagledivim posledicama. Mediji se u obavezi da se vode javnim interesom, a ne da ga ugrožavaju.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je dužno da odmah preduzme zakonske mere protiv medija koji su direktno prekršili članove 88 i 91 Zakona o javnom informisanju i medijima”, piše u saopštenju Prijatelja dece Srbije.

Dvogodišnja devojčica D.I. nestala je prošlog utorka u mestu Banjsko polje. Policijska uprava u Boru odredila je danas zadržavanje dvojici muškaraca zbog sumnje da su devojčicu lišili života i time počinili krivično delo teško ubistvo, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend