28. jan 2021.

Prekršajni apelacioni sud ukinuo presudu protiv „Nedeljnika“ zbog otkrivanja identiteta maloletnika

Prekršajni apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu prvostepenog suda kojom je glavni urednik „Nedeljnika“ Veljko Lalić oglašen odgovornim da je maloletnika učinio prepoznatljivim u tekstu pod naslovom „Nije to ‘Ma to su deca, toga je uvek bilo’, moja Lena je ostala invalid posle tuče u školi“.

Sud je predmet vratio na ponovno odlučivanje zbog bitnih povreda odredbi prekršajnog postupka, s obzirom na to da se u prvostepenoj presudi navodi da je tekst objavljen u nedeljniku NIN, a ne „Nedeljnik“, kao i činjenice je prvostepeni sud tvrdio da je Lalić odgovorni urednik lista, iako je on glavni urednik, što se, navodi se, može proveriti u impresumu lista.

Podsetimo, Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu podnelo je Ministarstvo kulture i informisanja krajem 2019. godine, zbog teksta koji je objavljen u štampanom izdanju i na sajtu „Nedeljnika“.

Tekst predstavlja ispovest Milice Sretenović, majke male Lene, koja je u oktobru 2018. doživela moždani udar posle jakog udarca u glavu njenog vršnjaka, a Ministarstvo je postupak pokrenulo smatrajući da je njime maloletnik učinjen prepoznatljivim, te da je time prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima.

„Okrivljeni Veljko Lalić odgovoran je što je u mediju NIN od 21. novembra 2019. godine na 38, 39, 40 i 41. stranici i elektronskom izdanju medija 22. novembra 2019. godine, na internet adresi maloletnik prikazan prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes, čime je postupio protivno odredbi člana 80 stav 2 Zakona o javnom informisanju i medijima“, naveo je Prekršajni sud u prvostepenoj presudi i Laliću izrekao opomenu i obavezao ga da plati troškove postupka u iznosu od 5 hiljada dinara.

Lalić je u prvostepenom postupku, navodi se u presudi, osporio navode iz zahteva za pokretanje postupka i naveo da je majka devojčice sama kontaktirala redakciju, kao i da identitet devojčice nije otkriven, te da je pokazana dužna novinarska pažnja propisana zakonom.

Podsetimo, nakon što je dobio zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, Veljko Lalić je na sajtu „Nedeljnika“ objavio otvoreno pismo Ministarstvu kulture i informisanja u kom je napisao da „da u svojoj novinarskoj karijeri nije bio u većem šoku“.

„Lenina majka kontaktirala nas je nakon čega je naša novinarka otišla u Kragujevac, i po svim novinarskim pravilima i kodeksima, uradila ovu za nas veoma važnu, ali ne tiražnu ili senzacionalnu vest. Kontaktirana je škola, napravljna ispovest sa majkom male devojčice, sa posebnom pažnjom da se njen interes bilo gde ne ugrozi. Ovu temu iz ’Nedeljnika’ preuzeli su mnogi mediji, kao i televizije sa nacionalnom frekvencijom. Za razliku od mnogih ’Nedeljnik’ je, upravo suprotno svemu što kaže Ministarstvo kulture, do kraja štitio indentitet devojčice, ne objavljujući njene slike za koje smo imali odobrenje da ih objavimo, ili bilo šta što bi otkrilo identitet devojčice“, naveo je tada Lalić.

Budući da je nova ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavila da će povući sve krivične prijave protiv medija koje je ovo Ministarstvo podnelo u mandatu Vladana Vukosavljevića, UNS je Ministarstvo upitao da li se povlačenje prijava odnosi i na prekršajne postupke protiv medija, kao i da li je i koliko prijava do sada povučeno. Odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

K. K. N.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend