03. feb 2020.

UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od postupka protiv „Nedeljnika“

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od prekršajnog postupka protiv „Nedeljnika“ navodeći da tekst za koji Ministarstvo tvrdi da ugrožava decu zapravo predstavlja dobar primer izveštavanja.

„Svaki čitalac teksta „Nije to ’Ma to su deca, toga je uvek bilo’“ jasno može da prepozna oprez novinara i urednika, kao i brigu da tekst i fotografije ne budu eksplicitne i ne ugroze decu, iako je tema vršnjačko nasilje, a da javnost bude tačno upoznata sa konkretnim problemom i onim što je u tom slučaju škola preduzela. Za pohvalu nije samo novinarski rad, već i to što se direktor škole odazvao i govorio za „Nedeljnik“ o slučaju, imajući u vidu da novinari o ovako osetljivim temama najčešće ne dobiju pravovremeni odgovor nadležnih“, navodi UNS u saopštenju.

Dodaju da to udruženje sa godinama sa UNICEF-om analizira izveštavanje medija o deci, organizuje obuke i podstiče profesionalno izveštavanje o deci.

„Izveštavanjem o nasilju nad i među decom štampani mediji po pravilu krše etička pravila i prava deteta kada takve teme objavljuju kao udarne, na naslovnici, pokazalo je zajedničko istraživanje UNS-a i UNICEF-a, a takve vrste senzacionalizma nema kod „Nedeljnika““, ističe UNS, dodajući da su zabrinuti što pravnici u Ministarstvu nisu sprečili pokretanje ovog postupka i što Ministarstvo ne prepoznaje osnovnu ulogu novinarstva da u javnost iznese probleme odraslih i dece, u skladu sa kodeksom novinara.

Nakon što je glavni urednik „Nedeljnika“ uputio otvoreno pismo Ministartsvu kulture oglasilo se i samo Ministartsvo u kojem se navodi da su
„veoma iznenađeni reakcijom i Lalićevim nerazumevanjem suštine postupka Ministarstva“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend