26. mar 2020.

NDNV: Omogućiti učešće na konferencijama za medije i putem onlajn platformi

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva institucije da za vreme širenja koronavirusa ponude dodatnu zaštitu novinarima i novinarkama koji moraju da prate medijske konferencije a fizički ne mogu da budu prisutni i da im omoguće da na njima učestvuju i putem onlajn platformi.

Istovremeno ukazujemo i na to da je neophodno da omoguće medijskim radnicima da postave pitanja i preko tih digitalnih alata, jer za vreme vanrednog stanja demokratska kontrola institucija ne sme da bude zapostavljena.

Institucijama skrećemo pažnju na dobru praksu u nekoliko zemalja Evrope ali i Svetske zdravstvene organizacije, gde novinari i novinarke pre početka i za vreme konferencije mogu da pošalju svoja pitanja institucijama i stručnjacima koji tako odgovaraju na njih.

Ovo nikako nije poziv na zamenu konferencija za medije na kojima uživo učestvuju novinari, već dodatna mogućnost kolegama i koleginicama da uz veću bezbednost rade svoj posao.

NDNV smatra da zaštita zdravlja kolega i koleginica mora da bude prioritet institucija ali i samih redakcija i urednika. Zato pozivamo medije da zaposlenima obezbede punu zaštitu na radu za vreme širenja virusa Covid-19. Tražimo i to da finansijski podrže one koji su angažovani kao spoljni saradnici ili frilenseri bez ugovora o radu.

Zahtevamo i punu odgovornost medija ne samo za sadržaj koji se objavljuje već i za zdravlje medijskih radnika.

Podsećamo javnost da je NDNV objavio Vodič za praćenje tema o javnom zdravlju kao i Preporuke za bezbednost novinara koji izveštavaju o koronavirusu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 25. mart 2020.