24. dec 2020.

Ne stišava se bura u REM-u: Da li je izborom Zekić prekršen Kodeks ponašanja?

Dan pošto je Slobodan Cvejić podneo ostavku na mesto člana REM-a, a novoizabrana predsednica tog tela Olivera Zekić poručila da u njenom izboru nema ničeg protivzakonitog, oglasila se još jedna članica - Judita Popović. Kaže da je u REM-u izvršen puč. Pokret za preokret traži reakciju Evrope, a BIRODI ispitivanje da li je prekršen Kodeks ponašanja članova Saveta REM-a.

Foto: Jana Nikolić

Bez gašenja svetla, REM nas je uvukao u REM fazu, jer posledice poslednjih odluka bliže su ružnom snu, nego objektivnoj javi, na kojoj to telo treba da insistira. Članica REM-a Judita Popović, neće podneti ostavku kao Slobodan Cvejić, iako se s njim slaže da izbor Olivere Zekić za predsednicu, kako objašnjava, predstavlja protivpravno preuzimanje REM-a od strane većine, a trebalo bi da budu ravnopravni.

„To nije bio izbor, to je bio puč, potpuno ad hoc, samoinicijativno od strane jedne grupe u okviru Saveta REM-a, što znači da to ne može da bude legalno, to nije po zakonu. I mi smo na to ukazivali, predlagali drugog kandidata, ali jednostavno su hteli da završe posao“, laže Judita Popović.

A zbog tako obavljenog posla, Pokret za preokret odlučio je da prelepljivanjem table na ulazu u REM, preimenuje to telo.

Veselinović kaže da se izborom Zekić vlast ruga građanima i medijima, ali i krši dogovorene principe sa evroparlamentarcima iz prethodnog dijaloga.

„Ja pozivam i Bilčika i Fajon i Mekalistera i ostalu gospodu iz EU da dođu u Srbiju, ne za tri meseca, nego odmah, da vide kako izgleda medijska scena, ko vodi regulatorno telo i šta se dešava u REM-u i šta se dešava na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, da vide da li je išta od onoga što su im obećali dogovoreno“, rekao je Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Judita Popović objašnjava da tačka izbor predsednika REM-a nije ranije najavljena, već da je uvrštena kroz dopunu dnevnog reda, a da predlog drugog kandidata nije ni konstatovan. Postavljaju se pitanja i zašto predsednički kandidat nije predstavio svoj program, kao i po kojim kriterijumima se kandidat bodovao.

„Činjenica da je izbor predsednice i zamenika predsednika izvršen u okviru dopunske tačke dnevnog reda, u nekompetitivnoj proceduri, bez prisustva svih članova Saveta REM-a, sa po jednim kandidatom za upražnjene funkcije, predstavlja potencijalno kršenje Кodeksa ponašanja članova Saveta REM-a. Ovakvim načinom organizovanja izbora krši se član 1. koji reguliše integritet i član 2. koji je posvećen objektivnosti, nezavisnosti i neprestrasnosti“, saopštio je BIRODI.

Nova predsednica Olivera Zekić je u pisanoj izjavi za N1 poručila da u svom izboru ne vidi ništa protivno zakonu i normalnim i demokratskim principima i da ništa nije unapred bilo planirano. Pa, da ostanemo onda u REM fazi?


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend