10. avg 2017.

Nepropisivanje maksimalnog i minimalnog iznosa koji se može dodeliti projektu najčešća nepravilnost konkursa

Najčešća nepravilnost konkursa lokalnih samouprava za sufinansiranje medijskih sadržaja je neodređivanje najvišeg i najnižeg iznosa koji se može dodeliti po projektu, pokazuju podaci kojima raspolaže Udruženje novinara Srbije (UNS).

Ta nepravilnost ponavlja se u tekstu 18 konkursa lokalnih samouprava u ovoj godini, od 46 koje je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zabeležila kao neregularne u momentu raspisivanja, a svih 18 opština i gradova ispravilo je svoje konkurse nakon reagovanja Koalicije.

Prema Pravilniku kojim se uređuje sufinansiranje medijskih projekta u oblasti javnog informisanja određivanje najnižeg i najvišeg iznosa koji se može dodeliti po projektu je obavezno.

Lokalne samouprave su uvažile primedbe Koalicije i konkurse prilagodile propisima u ukupno 39 od 46 uočenih slučajeva.

Od decembra 2016. godine do danas, lokalne samouprave raspisale su ukupno 112 konkursa za ovu godinu, Ministarstvo kulture i informisanja sedam, dok je Pokrajinski sekretarijat raspisao šest konkursa od kojih su dva u toku.

Osim izostavljanja najvišeg i najnižeg iznosa koji se može dodeliti po projektu, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uočila je da prilikom raspisivanja 17 konkursa nisu objavljeni obrasci za prijavu, ili su ponuđeni stari, koje je nadležno Ministarstvo kulture i informisanja propisalo prethodnim Pravilnikom.

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti nisu bili u skladu sa Pravilnikom u tekstu pet konkursa, a dva konkursa predvidela su isključivo učešće medija koji se distribuiraju ili emituju na teritoriji ovih lokalnih samouprava.

Koalicija je od svih gradova i opština čiji konkursi nisu bili u skladu sa Zakonom i Pravilnikom tražila da konkurse isprave i usklade ih sa propisima.


Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend