31. dec 2020.

Nikola Lazić, Bujanovačke: Svuda loše, na jugu još lošije

„U Bujanovcu je ove godine dva puta raspisan i oba puta poništen konkurs za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja. Zbog smene vlasti, novog konkursa neće biti. Sa opštinom smo potpisali ugovor o izveštavanju tokom pandemije korona virusa. Objavili smo 400 naslova na srpskom i albanskom i sada nova vlast neće da nam isplati novac po tom ugovoru“, objašnjava ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze mediji na jugu Srbije Nikola Lazić, glavni i odgovorni urednik dvojezičnog portala Bujanovačke.

Portal Bujanovačke registrovan je 2015. godine, a po rečima glavnog urednika, od 2017. godine poseta se svake godine duplira. Nema stalno zaposlenih, samo četiri honorarna saradnika. Uprkos nezavidnoj finansijskoj situaciji ponosni su na poverenje koje im građani ukazuju.

„Čitaju nas i Srbi i Albanci i Romi. Radimo u službi građana, ne bavimo se visokom politikom, već stvarima koje utiču na naše živote. Građani se nama javljaju kad  pukne cev, izlije se kanalizacija i slično“, pojašnjava Lazić.

Komentarišući ekonomsku situaciju na jugu Srbije, Nikola kaže da je svuda loše, a na jugu još lošije. Nema privrede, pa ni ozbiljnog oglašavanja i vodi se borba za svaki dinar. Bujanovačke su dobijale novac na konkursima za projektno sufinansiranje u susednim opštinama. Međutim, Nikola smatra da su konkursi postali nepravedni i nepošteni, a da novac dobijaju politički podobni ili mediji koje osnivaju ljudi iz vlasti.

„U poslednjih godinu dana osnovano je 12 novih portala na albanskom bliskih vlastima. Svi oni su na konkursima dobili po 100, 200 hiljada dinara, a samo prenose vesti sa Kosova. Ovde na jugu je formirano i udruženje PROUNS i nema mesta gde članovi tog udruženja nisu članovi komisije za raspodelu novca za sufinansiranje medijskih sadržaja. Tako oni između sebe dele novac. TV Bujanovac nema informativni program, samo vesti od 5 minuta koje čita spiker. I dobili su najviše novca na konkursu Ministarstva kulture i informisanja. To prolazi, to je nacionalni interes“, kaže Lazić.

Za razliku od domaćih konkursa na koje ima dosta primedbi, Nikola kaže da sa stranim donatorima ima dobru saradnju, a posebno ističe IREX. Kaže i da su pokušali sa crowdfunding kampanjom, ali nije bilo efekata.

„Tendencija je da mediji postanu biznis. Ovde na jugu je to teško, nema privrede, mediji ne mogu da zarade novac. A informacija je skupa, posebno istraživačko novinarstvo. Postojala je ideja da probamo nešto sa dijasporom, ali i albanski mediji su odustali od toga“, kaže Nikola, dodajući sa su pokušali i da se bave delatnostima sličnim novinarstvu-uslugom pres klipinga za jednu državnu instituciju, ali je neizvesno da li će se ta saradnja nastaviti.

„Nema stabilnosti za medije, ne možemo da pravimo planove. Ne možemo da se opustimo i radimo svoj osnovni posao. A ovde postoji i dodatna odgovornost zbog multinacionalne sredine“, kaže Nikola za Komšijske novosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend