25. dec 2020.

„Novi“ stari REM

U narednih pet godina novi šef Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) biće Olivera Zekić, odlučeno je na prekjučerašnjoj sednici tog tela.

Ipak, slike sa te sednice kao i način izbora Zekić, koji je omogućila stabilna šestočlana većina u Savetu, ukazao je da je ta odluka najverovatnije doneta mnogo ranije, ali i izvan „nezavisnog“ regulatora, kako bi inače trebalo da bude.

U svakom slučaju, taj izbor sasvim sigurno znači da se u delovanju REM-a ništa neće promeniti, kao i da je osigurana njegova pozicija slepog i nemog posmatrača na medijskoj sceni, koji svoj posao ne radi.

Zbog načina na koji je tačka izbora predsednika stavljena na dnevni red sednice, u poslednjem trenutku, a Zekić izabrana sa liste od samo jednog kandidata za mesto predsednika Saveta, Slobodan Cvejić je dao ostavku na mesto člana u tom telu, a Judita Popović je ocenila da se nije odigrao izbor već puč.

„To je preuzimanje Saveta REM od većine, ali ne od svih članova Saveta“, navela je Popović, dok je Cvejić kazao da nema vše mehanizama kojima bi unutar Saveta mogao da se zalaže za ostvarivanje svojih ciljeva, te više nema razloga da sedi u tom sastavu.

Kako je naveo, postalo je potpuno jasno da je „šest članova Saveta spremno da na brutalan način krši demokratska načela i mehanizme odlučivanja, kao i Pravilnik i Statut REM-a“.

Ta ista većina svojevremeno je preglasala predlog novog Pravilnika po kome bi se ograničilo emitovanje rijaliti programa isključivo na noćne sate.

Isto kao što redovno odlučuje da „nema osnova“ da se pokrenu različite mere protiv emitera istih, za širenje govora mržnje, agresiju, zloupotrebu maloletnika i slična nepočinstva koja se svakodnevno odvijaju na malim ekranima, u emisijama najgledanijih privatnih televizija sa dodeljenom nacionalnom frekvencijom.

Te televizije, sa druge strane, zadužene su za svakodnevno veličanje uspeha aktuelne vlasti, odnosno širenje propagande vladajuće garniture, pri čemu se na najbrutalniji način krše zakoni i kodeks novinara.

Sasvim je razumljivo onda da ista ta vlast neće lako dozvoliti da „nezavisno“ regulatorno telo „preuzme“ šačica mislećih entuzijasta, koji smatraju da zakone treba poštovati, a javni prostor, nacionalnu frekvenciju, koristiti za edukaciju i kulturno obogaćivanje građana.

Zato je bitno da se na ključnim pozicijama održe ljudi poput Olivere Zekić, pa makar njihov izbor bio odrađen na brzinu, „ispod žita“, bez rasprave i tajnim dogovorima, kao i traljavim obaranjem drugih kandidatura.

Problem je, međutim, što protiv toga ne može ništa da se uradi, jer ne postoje pravni mehanizmi da se izbor, u čiju proceduralnu ispravnost se sumnja, obori i ponovi.


Komentar redakcije lista Danas

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend