20. dec 2016.

NUNS: Sumnjiva raspodela novca po medijskom konkursu Grada Beograda

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava krajnje razočarenje, nezadovoljstvo i najoštriji protest zbog načina na koji su nadležni u Gradskoj upravi Beograda odlučili da raspodele 85,7 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. godini. NUNS smatra da takva odluka obesmišljava zakonom upostavljen sistem sufinansiranja javnog interesa u javnom informisanju.

Rešenjem o raspodeli koje je potpisala direktorka gradske Službe za informisanje Mirjana Pavičić, više od trećine novca za sufinansiranje medijskih projekata dodeljeno je firmama i preduzetnicima čija osnovna delatnost nije javno informisanje. Više od 30 miliona dinara dodeljeno je firmama i pojedincima koji se bave proizvodnjom audio i video materijala, reklamiranjem, čak i rentiranjem automobila.

Još veću sumnju u opravdanost ove odluke nameće i činjenica da su pojedine od agencija kojima su odobreni najveći, višemilionski iznosi (između 5,5 i 9 miliona dinara) iz budžeta Glavnog grada osnovane neposredno pre i u toku trajanja konkursa za sufinansiranje medijskih projekata. Verovatno ta činjenica i objašnjava zašto je za formalno donošenje rešenje o raspodeli bilo potrebno čak sto dana od raspisivanja konkursa.

NUNS smatra da su za ovakvu raspodelu javnog novca odgovorni članovi petočlane stručne komisije (Vladan Stefanović,  Aleksandar Simić, Jovan Sekulić, Ana Stamenković, i Svetlana Grubor) na osnovu čijeg je predloga napravljeno rešenje. Simptomatično je i to da je komisija radila u približno istom sastavu kao i za konkurs Beograda 2015. kada je medijska zajednica takođe izrazila ozbiljne sumnje u opravdanost raspodele budžetskog novca za sufinansiranje projekata medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije će konsultovati pravne eksperte u vezi sa mehanizmima zaštite javnog interesa i sprečavanja nenamenskog trošenja budžetskog novca.


Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 20.12.2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend