13. mar 2019.

Odgovor Aleksandra Gajovića na tekst Za medie o „korupciji i pranju novca“ u izveštajima Essentisa i GFC-a

Tekstom „Finansijski izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca“ objavljenog na sajtu www.zamedia.rs istraživački tim koji ga potpisuje još jednom obmanjuje medijsku javnost i građane prejudicirajući da Ministarstvo krši zakon i da krije činjenice.

Između ostalog, u tekstu je navedeno da Ministarstvo kulture i informisanja „ignoriše opravdan interes javnosti da dobije informacije o epilogu realizacije projekata firmi Essentis i GFC”, što apsolutno ne odgovara istini.

Više puta je vlasniku medija “Za media” Dušanu Vojvodiću rečeno da će Ministarstvo kulture i informisanja preduzeti sve zakonske mere, ukoliko se ispostavi da ima propusta u realizaciji projekata pomenutih firmi.

Takođe, ceo proces će biti transparentan i dostupan javnosti, što je i učinjeno više puta. Iako smo u više navrata zaključili da stavljamo tačku na sve insinuacije gospodina Vojvodića, njegove mentore i tutore, on i nadalje neistinom nastoji da dokaže istinu, odnosno da je samo on u pravu. A ta istina je, ipak, sasvim drugačija od one koju gospodin Vojvodić pokušava da nametne i odnosi se na bolno saznanje da projekat sa kojim je konkurisao nije prošao selekciju (stručnu komisiju) i nije dobio novac za njegovu realizaciju, na koju je kao i prethodne godine računao kao sigurnu.

Ne bismo ovom prilikom pominjali činjenicu da je gospodin Vojvodić došao do rezultata konkursa dan pre nego što su oni zvanično objavljeni i da je istog dana zvao Ministarstvo kulture i informisanja, žestoko protestujući što mu ono nije ostvarilo ambicije. Vremenom su tako, raznim izmišljotinama on i njegovi malobrojni ”navijači“ počeli da demonstriraju “novinarski istraživački rad”, koji se iznošenjem laži uglavnom ponavljao.

I tako, umesto da analizira i preispita zašto je njegov projekat ocenjen slabije od drugih, gospodin Vojvodić se već punih osam meseci bavi besmislicima i smicalicama kojim pokušava da uvuče Ministarstvo kulture i informisanja u nekakve postupke i dijalage, u kojima ne vidimo sebe.  I baš iz tih razloga gospodina Vojvodića otvoreno pitamo – zašto gubi vreme, već ne osmisli  nov i kvalitetniji medijski sadržaj, kako bi naredni put država podržala realizaciju njegovog projekta? Svi su izgledi da je lakše baviti se onima koji su sredstva za svoje projekte dobili.

U delu teksta koji osporavamo, on između ostalog navodi: „napominjemo da ćutanje Ministarstva samo potvrđuje sumnje da Essentis i GFC imaju zaštitu i podršku za očiglednu

proneveru višemilionskog iznosa javnog novca. Ko su njihovi zaštitnici u Ministarstvu kulture i kako je čitava koruptivna akcija izvedena, objavićemo uskoru u istraživačkom dokumentarcu ‘Novinarski odgovor’, koji upravo završavamo. Do tada nam ne ostaje ništa drugo nego da pitanja postavimo javno, što na ovaj način i činimo“.

Predugo, složićemo se, gospodin Vojvodić na ovaj način uzurpira medijsku javnost iznoseći neosnovane tvrdnje i laži na ime Ministarstva kulture i informisanja ispunjava sve svoje zakonske obaveze.

Podsećamo da stručna služba Ministrastva, koja je odgovorna za ceo postupak projektnog sufinansiranja, kao i za analizu svih 435 podržanih projekata u 2018. godini, ne može pre analize projektne dokumentacije i izveštaja o realizaciji konkursa da dostavlja podatke medijima o pojedinačnim projektima.

A pošto tvrdite da imate saznanja o koruptivnim radnjama, iz sve snage insistiramo da ih prijavite nadležnim državnim institucijama, koje su jedino nadležne da odluče šta je pravo, a šta ne.

Aleksandar Gajović, državni sekretar

Preuzeto sa sajta Udruženja novinara Srbije

Preuzeto sa: UNS

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend