17. feb 2023.

Odgovor Klanščeka Oliveri Kovačević: Beogradski festival nije moj, a cifra od 50.000 evra je izmišljotina

Predsednik Upravnog odbora Javnog servisa Branislav Klanšček demantovao je tvrdnje glavne i odgovorne urednice Zabavnog programa Radio-televizije Srbije Olivere Kovačević da je Klanšček za svoj „privatni festival“ Beogradsko proleće i „dva sata nekvalitetnog programa“ od RTS-a dobio 50.000 evra.

Kaže da taj festival „nije njegov“, kao i da nikakvi evri nisu bili u opticaju, već da je festival, koliko on zna, od RTS-a dobio samo reklamni prostor u vrednosti od milion dinara.

„To je očekivano od Olivere Kovačević. Ona kaže da sam ja dobio 50.000 evra – ja nemam nikakav privatni festival, neka pokaže bilo kakav dokument da sam ja vlasnik bilo kakvog festivala ili da sam dobio 50.000 evra. To je izmišljotina na nivou najgorih tračeva“, izjavio je Klanšček za portal N1.

Pojašnjava da je on bio umetnički direktor Beogradskog proleća i da nije bilo nikakvih 50.000 evra.

„Ja sam bio umetnički direktor. To je isto kao kada biste rekli da je Bojan Suđić, umetnički direktor BEMUS-a, dobio neke pare. Ja nisam dobio bilo kakav novac, to nije moj festival“, ponovio je.

Ono što je, kako kaže, njemu poznato je da, kada se govori o Beogradskom proleću, taj festival dobio od RTS-a samo reklamni prostor u vrednosti od milion dinara.

„Dakle, dobio je reklame u vrednosti od milion dinara. I revijski orkestar RTS-a. Zauzvrat su dobili pravo na prenos na neograničen broj emitovanja tih prenosa, autorska prava za pesme, CD koji je izdao PGP, i to je to“, tvrdi Klanšček.

Dodao je da je takav način poslovanja „uobičajen“, ne samo za RTS, nego za sve televizije.

„A taj način poslovanja gospođa Kovačević je potpisala sa direktorom festivala, ne sa mnom. A cifra od 50.000 evra odakle je izvučena, ne znam, to je senzacionalističko privlačenje pažnje“, naglasio je predsednik UO RTS-a.

Navodi da slobodno može da pokaže dokumentaciju o svojim tvrdnjama, ali ih, dodaje, nema.

„Meni je jasan nastup gospođe Kovačević, ona mora da se brani. Ja sam podneo krivičnu prijavu (protiv Kovačević i Dragana Bujoševića) zbog emisije ‘Jedan dobar dan’ i dostavio sam kompletnu dokumentaciju. Vidim da je ona rekla da ih je 2020. zaustavila korona. Dobro, ali ja pitam šta je sa 2021, 2022. godinom, kada je potrošen najveći deo novca. Sa konta emisije koja nikada nije emitovana trošen je novac, ukupno oko 14 miliona dinara“, rekao je Klanšček.

On je demantovao i tvrdnje da je Upravni odbor odobrio plaćanje za tu emisiju.

„To je potpuno suludo da smo mi tako nešto odobrili, Upravni odbor ne odobrava ništa, odobrava ugovore veće od 1,8 miliona evra, do te cifre sve ugovore potpusuje generalni direktor. Ništa od toga nije došlo do nas“, naveo je Klanšček u demantiju za portal N1.

Podsetimo, Olivera Kovačević je ranije danas za N1 rekla da na RTS-u nema nikakvih zloupotreba, kako to tvrdi Branislav Klanšček. Ona je istakla da je nečuveno da se na čelu UO RTS nalazi čovek „koji je tu samo sa ciljem da vodi hajku protiv RTS njegovih autora i TV lica“ i dodala da je Klanšček za svoj „privatni festival“ Beogradsko proleće i „dva sata nekvalitetnog programa“ od RTS-a dobio 50.000 evra.

„Nismo ni slutili da se možemo obradovati dolasku policije na RTS jer smo dobili priliku da bar nekome u ovoj zlonamernoj medijskoj kampanji pružimo dokaze, predamo svu dokumentaciju, ugovore, fakture, iz kojih se jasno može videti da na RTS nema nikakvih zloupotreba, niti kršenja Zakona, kako tvrdi predsednik Upravnog odbora RTS“, navela je Olivera Kovačević u pisanom odgovoru na pitanja N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend