20. feb 2023.

Producent sa političkom biografijom: Ko je Branislav Klanšček, predsednik UO, koji optužuje RTS za malverzacije?

U poslednjih desetak dana Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS-a, izneo je niz optužbi na račun finansijskog poslovanja javnog servisa.

Snimak ekrana, TV Grand

Uz to je još i podneo krivične prijave protiv direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

Klanšček između ostalog ističe da većinu sadržaja van informativnog programa na RTS-u proizvode spoljne produkcijske kuće koje su ili u vlasništvu ili su u njima zaposleni novinari javnog servisa.

On takođe tvrdi da je od 2020. godine za emisiju urednice Olivere Kovačević potrošeno 14 miliona dinara a da nijedna epizoda nije emitovana, zbog čega je i podneo krivičnu prijavu.

Tokom ovog vikenda Klanšček je za Danas rekao i da je budžet za izbor pesme za Evroviziju od 140,000 evra premašen a da će u ovom projektu učestvovati i firma sa kojom RTS nije sklopio ugovor.

Javni servis kao i pojedini zaposleni odbacili su Klanščekove optužbe, navodeći da predsednik UO selektivno plasira i izvrće podatke.

Iako većina medijskih radnika ističe da poslovanje RTS kao javnog servisa mora biti transparentno i zakonito, pojedini u Klanščekovim optužbama vide nameru da se „disciplinuje“ direktor RTS Dragan Bujošević, a moguće i da se pripremi njegova smena kako bi RTS u još većoj meri izašao u susret zahtevima vlasti.

Kada je 2021. godine došao na čelo UO, Klanšček je kazao da će gledati da zajedno sa kolegama poboljša rad javnog servisa u interesu građana Srbije.

U priloženoj biografiji za izbora člana UO RTS-a, za koji su ga predložili Predrag Azdejković i Svetislav Goncić, navedeno je da Klanšček ima srednju stručnu spremu i da je po zanimanju producent. Bio je zaposlen u Italijanskom institutu za kulturu do 2012, nakon čega osniva producentsku kuću „Proart netvork d.o.o“, koja se prema podacima sa APR trenutno nalazi u likvidaciji.

Branislav Klanšček je bio član pokreta Dosta je bilo do 2016. godine, kada se sukobio sa predsednikom Sašom Radulovićem.

Na izborima za Skupštinu grada Beograda 2018. godine bio je kandidat za odbornika na listi „Šta radite bre – Marko Bastać“, koja nije uspela da uđu u gradski parlament.

Krajem decembra 2019. Skupština Srbije imenovala ga je za člana Nadzornog odbora za praćenje izbornog procesa u 2020. godini.

U zvaničnoj biografiji navodi se još da je Klanšček član SKOJ-a i da govori italijanski, engleski i francuski jezik.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend