03. jan 2023.

Odluka o petoj nacionalnoj frekvenciji još na čekanju

Ni pet meseci od raspisivanja konkursa, odluka o tome koja će televizija dobiti petu nacionalnu frekvenciju nije na vidiku, iako je po ocenama stručnjaka zakonski rok za dodelu dozvole istekao još krajem novembra.

Savet REM-a tokom intervjua sa kandidatima za dobijanje dozvole za nacionalnu frekvenciju (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisao je krajem jula konkurs za dodelu preostale, pete nacionalne frekvencije koja je upražnjena od 2012. godine, kada je dozvola oduzeta televiziji Avala.

Na konkurs su se prijavile televizije BK, KCN (Kopernikus), Nova S i Kurir a zbog odlaganja odluke o dodeli frekvencije, televizije Nova S i N1 su početkom decembra obustavile emitovanje programa na 24 časa, uz poruku „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“.

Postupak tih medija Savet REM je protumačio kao „pritisak“ da nacionalnu frekvenciju dodeli televiziji Nova S, zbog čega je, prvi put od formiranja 2003. godine, to formalno nezavisno telo stupilo u štrajk.

Odluka Saveta REM da obustavi rad izazvala je oštre kritike stručne javnosti i opozicionih stranaka koji su ocenili da članovi tog tela, kao izabrana lica, nemaju zakonsko pravo na štrajk.

Obustava rada REM ipak nije potrajala pošto su, bez medijske pompe, članovi Saveta tog tela 21. decembra okončali štrajk, neposredno uoči sednice Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu, između ostalog, bilo usvajanje plana za finansiranje Regulatornog tela za elektronske medije u 2023. godini u iznosu od oko 3,5 miliona evra.

Savet REM je krajem godine dodelio dve dozvole za televizijsko emitovanje za zonu raspodele Avala, takozvane beogradske frekvencije, televizijama Studio B i Una, kao i 11 dozvola za radio stanice koje emituju program za teritoriju Grada Beograda.

Jedini emiter koji nije dobio dozvolu od onih koji su konkurisali je Sputnjik.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend