03. jan 2023.

Urednica na Bečkom koncertu, a na RTS-u poselo

„Šta si stisla tu torbu kao da si digla keš kredit“. „To što misliš da si normalna je potpuno nenormalna raspuštenička ambicija“. „Za osam godina školovanja ti si više izostala neko poslanici sa sednica“ – ovo su samo neke od replika iz novogodišnjeg programa RTS-a „Za očeve i majke“ koje je u pozadini pratio urenbesan montirani smeh, poput onog u američkim sitkomima.

Novogodišnji program RTS-a (snimak ekrana, Jutjub RTS)

Ako vam ove replike nisu smešne – niste jedini. Mnogi građani Srbije pitali su se 31. decembra uveče zašto plaćaju TV pretplatu i kako je moguće da javni servis mrtav-ladan nastavlja da iz godine u godinu ima tradicionalno sve gori i gori novogodišnji progam.

Vrhunska glumačka ekipa (zlo)upotrebljena je za humor intelektualnog nivoa „Kursadžija“, što je blago rečeno bruka za televiziju koja je u novogišnjem programu nekada imala skečeve Miodraga Petrovića Čkalje, Mije Aleksića, Dragana Nikolića, Milene Dravić…

Ništa bolji nije bio ni muzički deo programa. Dok su na Hepiju u susret Novoj godini išle reprize proruskih propagandnih intervjua o ratu u Ukrajini mnogi su se s pravom pitali da li se to muzička „Čađava mehana“ preselila na RTS, pošto „očevi i majke“ osim folk zvuka sa „turbo“ primesama dobro znaju i za Rolingstonse, Bitlse, Bijelo dugme…

Ironično je što je urednica zabavnog programa javnog servisa Olivera Kovačević sutradan viđena na čuvenom Bečkom koncertu. Svakako je za pohvalu što urednici na RTS-a imaju ukus za kulturu, ali je poraz celog javnog servisa što deluje kao da ih kolektivno baš briga šta će ponuditi širokim narodnim masama.

Urednička odgovornost za ono što će se servirati javnosti, a da nije po sistemu „daj narodu sve što želi – od folka do golotinje“ prepuštena je nekim drugima.

Tako je „ni kriva ni dužna“ kablovska televizija Nova S imala sa Zoranom Kesićem i Ivanom Ivanovićem bolji novogodišnji program od svih drugih televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju, uključujući i RTS koji svi plaćamo. Narod bi rekao – pametnom sve jasno. Jedino još uvek REM-u nije jasno ko je odavno trebalo da dobije nacionalnu frekevenciju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend