11. maj 2019.

Okrugli sto: Novinari nisu neprijatelji, sudovi da otvore vrata

Odnos sudova i medija nije uvek jednostavan niti prijatan, ali slobodna štampa i nezavisno sudstvo moraju zajedno da rade na stvaranju društva koje se zalaže za vladavinu prava, ocenila je šefica odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković.

„Vladavina prava ne postoji bez transparentne pravde i poverenja javnosti u pravosuđe, a mediji su neophodni za izgradnju i održavanje tog odnosa poverenja“, rekla je Janković na okruglom stolu „Sudovi i mediji“, održanom u Kragujevcu.

Dodala je da umesto da se na medije gleda kao na neprijatelje, pravosudni sistem treba da prepozna suštinsku ulogu koju mediji „igraju“ u informisanju javnosti o dešavanjima u društvu.

Ona je rekla da je za pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema neophodno da se pravda dešava pred očima javnosti.

„Iako određeni nivo kritike nije samo dozvoljen već i poželjan, opasnost je u tome što mediji znaju da kroz senzacionalističko izveštavanje koje nije u skladu sa etičkim kodeksom novinara podrivaju poverenje javnosti u nezavisnost i integritet pravosuđa. Takvu praksu treba menjati zbog čega je važan dijalog sudova i medija“, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, sudstvo takođe treba da ima načine da se zaštiti od skandalozne kritike, a neophodno je i da postoji mehanizam za ispravljanje novinskih izveštaja koji su činjenično netačni.

Direktorka za komunikacije USAID – Projekta vladavine prava Milena Milović Blagojević je rekla da je uz podršku ovog projekta nastala Komunikaciona strategija Visokog saveta sudstva i sudova 2018. do 2022, koja je usvojena u novembru prošle godine.

„Sudovi uglavnom reaguju tek kada im se novinari obrate za informacije, a komunikacija nije planska već više stihijska i kao nužno zlo, usputan posao u radu sudova“, rekla je Milović Blagojević.

Navela je i da je važno da u sudovima znaju koji su to predmeti od pojačanog interesovanja medija, da budu spremni za njih i edukovani za saopštenja.

Novinar Moma Ilić je rekao je da su sudovi danas zatvoreniji nego ranije i da je potrebno da „otvore vrata“ medijima ne samo preko portparola ili predsednika sudova nego i kroz komunikaciju sa sudijama.

Ilić je rekao da sudije zaziru od novinara, i od njih se „brane“ umesto da sarađuju i budu otvoreniji.

Prema njegovim rečima sudovi i mediji imaju i dosta „dodirnih tačaka“, koje se prepoznaju u zajedničkoj borbi protiv kriminala i korupcije u društvu, a takođe su pod konstantnim pritiskom političkih i ekonomskih moćnika i optužbama da su obe profesije poslušnici aktuelne ili bivše vlasti.

„Stalno su u poziciji da brane svoju nezavisnost, a opšti je utisak da se međusobno dovoljno ne poznaju, ne razumeju, i njihova komunikacija je daleko od zadovoljavajuće“, rekao je Ilić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend