24. jul 2020.

Oliveri Zekić istekao mandat u Savetu REM-a

Savet Regulatornog tela za elektronske medije ponovo je u krnjem sastavu, pošto njegova najkontroverznija članica, Olivera Zekić, više nije u tom telu. Nadležna služba Narodne skupštine, prema zakonu, morala je još pre šest meseci da objavi poziv za predlaganje novog člana Saveta, ali se to nije dogodilo

Foto: N1

Sedam meseci nakon što je njegov sastav pod pritiskom konačno kompletiran, a u međuvremenu je i nenadano osvežen, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) vraća se u mod „krnjeg sastava“ jer je Oliveri Zekić istekao mandat.

Novo kompletiranje sastava moraće da sačeka konstituisanje novog saziva Narodne skupštine i formiranje novog, za izbor članova Saveta REM-a nadležnog, Odbora za kulturu i informisanje. Krajnji rok za polaganje zakletve novih poslanika je 4. avgust.

Do ovakve situacije, naravno, nije moralo da dođe. Oliveru Zekić je za članicu Saveta REM-a Skupština Srbije izabrala 24. jula 2015. godine na petogodišnji mandat.

Iznenadne ostavke usred dijaloga pod pokroviteljstvom EU

Prema Zakonu o elektronskim medijima, šest meseci pre prestanka mandata člana Saveta „nadležna služba Narodne skupštine objavljuje javni poziv za predlaganje kandidata za člana Saveta“.

Pre šest meseci, krajem januara, nadležni skupštinski odbor jeste se bavio Savetom REM-a ali u iznuđenoj situaciji – nakon što su dva člana, Đorđe Vozarević i Goran Peković, iznenada podneli ostavke, pa je trebalo izabrati nove članove. Umesto njih izabrani su Višnja Aranđelović i Slobodan Cvejić.

Krajem prošle godine, nakon stranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, Odbor za kulturu i informisanje konačno je uputio poziv za predlaganje kandidata za tri člana Saveta REM-a, na mesta koja su bila upražnjena još od 2017. godine.

Kao jedan od zaključaka tog dijaloga, sugerisano je da se u Savet REM-a izaberu 3+1 član, a na sednici Odbora za kulturu i informisanje, krajem novembra, bilo je precizirano da se ta formula odnosi na izbor tri nova člana, a da se „plus jedan“ odnosi na Oliveru Zekić, kojoj mandat ističe u julu 2020.

Skupština Srbije je 27. decembra izabrala ipak samo tri nova člana – Juditu Popović, Zorana Simjanovića i Aleksandra Vitkovića. O „plus jedan“ se prestalo govoriti, ali se po tom pitanju nije ni radilo.

Bivši predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić, umesto obrazloženja za to što do sada nije bila pokrenuta zakonska procedura u susret isteku mandata člana Saveta REM-a, prekinuo nam je telefonsku vezu.

Kako Cenzolovka nezvanično saznaje, na sednicama Saveta REM-a poslednjih meseci nije se govorilo o prestanku mandata Olivere Zekić niti o izboru novog člana/članice tog tela.

Neće biti pat-pozicije tokom glasanja?

Prema zakonu, Olivera Zekić može ponovo da bude kandidatkinja za članicu Saveta REM-a. Ona je 2015. inače izabrana na predlog Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

Informaciju o tome da li imaju saznanja zbog čega u januaru nije pokrenuta procedura za izbor novog člana nismo uspeli da dobijemo ni u samom Regulatornom telu za elektronske medije.

Na sajtu REM-a, inače, u sekciji „opšta interna akta“ i dalje stoje Statut i Poslovnik Republičke radio-difuzne agencije (RRA), kako se REM zvao pre 2014. godine.

Bivša članica Saveta REM-a Gordana Suša potvrdila je za Cenzolovku da su nakon 2014. i promene naziva regulatornog tela „svi interni akti morali biti usklađeni sa novim zakonom“, ali da se suštinski ništa značajno nije menjalo ni u Statutu ni u Poslovniku.

Ukoliko stvari zaista tako stoje, do daljeg osmočlani Savet REM-a ne bi trebalo da dolazi u pat-poziciju prilikom egal glasanja. Naime, u starom poslovniku stoji da „u slučaju jednakog broja glasova, odlučujući je glas predsednika Saveta, a u njegovom odsustvu glas zamenika predsednika, u skladu sa zakonom“.

Savet REM-a inače odavno nema svog predsednika, a funkciju zamenika obavlja Goran Petrović.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend