03. sep 2019.

Pavlović: Naknade prema prihodima

Direktorka i vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović ocenila je danas da bi naknadu za emitovanje fonograma i interpretacija mediji trebalo da plaćaju u procentu od prihoda, dok bi samo manjina, čiji su prihodi zaista vrlo mali, plaćala minimalne naknade.

Povodom saopštenja Unije diskografa Srbije (UDS) da je u pregovorima postignut načelni dogovor o potpisivanju protokola kojim bi bili regulisani iznosi minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija, Pavlović je za FoNet rekla kako još nije bila u prilici da vidi taj načelni dogovor, ali se „nada da bi minimalna naknada trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo“.

„To bi značilo da iznos minimalne naknade treba umanjiti na taj način da većina medija – a prevashodno mislim na lokalne i regionalne medije – naknadu treba da plaća u procentu od prihoda, što je i osnovni način obračuna naknade iz važeće tarife, a samo manjina, čiji su prihodi zaista vrlo mali, ovaj iznos minimalne naknade“, rekla je Pavlović.

Vlasnica Kanala 9 je drugi put ove godine štrajkovala glađu zahtevajući da se naknade za emitovanje usklade sa prihodima regionalnih medija.

Njen predlog je, kako kaže, bio da se uradi analiza prihoda lokalnih i regionalnih emitera, a da se nakon te analize odredi koji bi to bio iznos minimalne naknade.

Ta analiza, ukazala je Maja Pavlović, bila bi i osnov da se utvrdi postoje li zakonski uslovi da se lokalnim i regionalnim TV stanicama naplaćuju desetostruko veći iznosi naknada od iznosa koje treba da plaćaju lokalne i regionalne radio stanice.

„Naime, ja tvrdim da se situacija u Srbiji promenila, da TV stanice više nemaju višestruko veće prihode od radio stanica i da nema više nikakvog zakonskog osnova da TV stanice, koje manje koriste muziku i kojima muzika ima manji značaj nego radio stanicama, plaćaju višestruko veće autorske naknade“, naglasila je Pavlović u izjavi FoNetu.

Unija diskografa Srbije (UDS) saopštila je ranije danas da je u pregovorima postignut načelni dogovor o potpisivanju protokola kojim bi bili regulisani iznosi minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija.

U saopštenju se navodi da su u pregovorima učestvovali predstavnici organizacije OFPS, uz podršku organizacije PI-prava interpretatora, kao i predstavnici udruženja emitera ANEM i RAB, a rezultat je postizanje načelnog dogovora.

Posle potvrđivanja od upravnih odbora organizacija OFPS i PI udruženja emitera, biće zaključen Protokol o saradnji u vezi sa regulisanjem minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija, navedeno je u saopštenju Unije diskografa Srbije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend