03. sep 2019.

Pavlović: Naknade prema prihodima

Direktorka i vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović ocenila je danas da bi naknadu za emitovanje fonograma i interpretacija mediji trebalo da plaćaju u procentu od prihoda, dok bi samo manjina, čiji su prihodi zaista vrlo mali, plaćala minimalne naknade.

Povodom saopštenja Unije diskografa Srbije (UDS) da je u pregovorima postignut načelni dogovor o potpisivanju protokola kojim bi bili regulisani iznosi minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija, Pavlović je za FoNet rekla kako još nije bila u prilici da vidi taj načelni dogovor, ali se „nada da bi minimalna naknada trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo“.

„To bi značilo da iznos minimalne naknade treba umanjiti na taj način da većina medija – a prevashodno mislim na lokalne i regionalne medije – naknadu treba da plaća u procentu od prihoda, što je i osnovni način obračuna naknade iz važeće tarife, a samo manjina, čiji su prihodi zaista vrlo mali, ovaj iznos minimalne naknade“, rekla je Pavlović.

Vlasnica Kanala 9 je drugi put ove godine štrajkovala glađu zahtevajući da se naknade za emitovanje usklade sa prihodima regionalnih medija.

Njen predlog je, kako kaže, bio da se uradi analiza prihoda lokalnih i regionalnih emitera, a da se nakon te analize odredi koji bi to bio iznos minimalne naknade.

Ta analiza, ukazala je Maja Pavlović, bila bi i osnov da se utvrdi postoje li zakonski uslovi da se lokalnim i regionalnim TV stanicama naplaćuju desetostruko veći iznosi naknada od iznosa koje treba da plaćaju lokalne i regionalne radio stanice.

„Naime, ja tvrdim da se situacija u Srbiji promenila, da TV stanice više nemaju višestruko veće prihode od radio stanica i da nema više nikakvog zakonskog osnova da TV stanice, koje manje koriste muziku i kojima muzika ima manji značaj nego radio stanicama, plaćaju višestruko veće autorske naknade“, naglasila je Pavlović u izjavi FoNetu.

Unija diskografa Srbije (UDS) saopštila je ranije danas da je u pregovorima postignut načelni dogovor o potpisivanju protokola kojim bi bili regulisani iznosi minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija.

U saopštenju se navodi da su u pregovorima učestvovali predstavnici organizacije OFPS, uz podršku organizacije PI-prava interpretatora, kao i predstavnici udruženja emitera ANEM i RAB, a rezultat je postizanje načelnog dogovora.

Posle potvrđivanja od upravnih odbora organizacija OFPS i PI udruženja emitera, biće zaključen Protokol o saradnji u vezi sa regulisanjem minimalne naknade za emitovanje fonograma i interpretacija, navedeno je u saopštenju Unije diskografa Srbije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend