08. feb 2023.

Podeljen novac za medije u Pirotu, najviše novca za televizije bliske vlastima

35,8 miliona dinara u 2023. godini namenio je Grad Pirot za finansiranje medijskih sadržaja, a polovinu od tog novca nakon raspisanog konkursa dobile su, sada gotovo po tradiciji, dve pirotske televizije za sadržaje koji su godinama deo redovne programske šeme.

„Medijski kolač“ u Pirotu podelilo je 20 medija od 40 prijavljenih, tako da je Komisija koju su činili Radomir Irić iz Vranja, Ninoslav Smiljković iz istog grada i Dragan Pejčić iz Prokuplja, novac dodelila polovini.

Gornja granica po projektu bila je 13 miliona dinara, a pola miliona manje dobila je, po predlogu Komisije, Televizija Pirot kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića, bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Ta televizija je novac dobila za projekat hronike regiona „Na dlanu“, emisiju koja i inače postoji u tom mediju i deo je programske šeme redovno, kako se navodi, više od 20 godina.

Novac, i to 450.000 dinara, dobila je još jedna televizija u Milosavljevićevom vlasništvu – TV Caribrod.

I druga pirotska televizija P Kanal novac je takođe dobila za emisiju koja se godinama emituje na tom kanalu – „Boje grada“ i to 6,9 miliona dinara, a još 600.000 dinara dobila je za drugi projekat na svom internet sajtu.

Ta lokalna televizija je u vlasništu kompanije Tigar AD, a koja je sa druge strane u većinskom vlasništvu Republike Srbije, a među akcionarima su državna Poštanska štedionica, Dunav osiguranje, RFZO, kao i sam Grad Pirot.

Niški mediji bliski vlastima takođe su dobili novac na konkursu u Pirotu – AD Sloboda Niš u vlasništvu Vidosava Radomirovića za svoj ogranak u Pirotu i nedeljnik Sloboda dobio je 3 miliona dinara, dok je TV Belami, takođe u Radomirovićevom vlasništu, dobila 2,5 miliona dinara.

Televizija Zona plus koja je zvanično u vlasništvu najmlađeg sina funkcionera SNS-a i ministra policije Bratislava Gašića dobila je 1,1 miliona dinara, dok je za svoj projekat na sajtu dobila i dodatnih 200.000 dinara.

Svoj deo kolača dobili su i još dva pirotska medija čiji se sadržaj često nalazi na gradskom sajtu, a koji se vode kao gradske vesti – 2,4 miliona dobio je portal Pirotske vesti, dok je portal Plus onlajn dobio 2,5 miliona dinara, ali i dodatnih 1,5 miliona dinara za radio u vlasništvu istog vlasnika.

Kompletan spisak i obrazloženja komisije možete videti ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend