20. sep 2022.

Pokret „Kreni-promeni“ predao RTS-u zahtev za organizovanje javne debate o Rio Tintu

Predstavnik pokreta „Kreni – promeni“ Savo Manojlović predao je danas informativnom programu RTS-a zahtev za organizovanje javne rasprave i debate o kompaniji Rio Tino.

Manojlović je na konferenciji za novinare ispred zgrade RTS-a rekao da je „Kreni – promeni“ prikupio 38.000 potpisa za narodnu inicijativu i da je obaveza javnog servisa „da izveštava o onome što je interes građana“

„Smatramo da je debatna emisija potrebna i za narodnu inicijativu i u saglasnosti je sa Ustavom i zakonom. Javna reč ne treba da pripada samo političarima i građanskim aktivistima već i stručnjacima“, rekao je Manojlović.

Dodao je da bi u javnoj raspravi trebalo da učestvuju i predstavnici Rio Tinta, a ne da u njihovo ime govore političari, koji treba da zastupaju interese građana, a ne neke kompanije.

Aktivistkinja „Kreni – promeni“ Marina Pavlović je rekla da je ukidanjem prostornog plana Jadar vlast ukinula projekat „Rio Tinto“, ali da su se u isto vreme širom Srbije pojavili slični projekti, za koje se sumnja da uništavaju životnu sredinu, navodeći kao primer Rekovac gde „meštani više od nedelju dana brane svoja imanja“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend