31. jul 2019.

Ponovo nezakonit konkurs Ministarstva: Dva miliona državnom listu Novosti

Na nedavno završenom konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u štampi najveći iznos od 1.995.000 dinara odobren je Večernjim novostima za projekat “Osam vekova Srpske pravoslavne crkve”. Konkursom je predviđeno da maksimalni iznos za sufinansiranje po jednom projektu može biti 2 miliona dinara, a pomenuti projekat Novosti stručna komisija je, sudeći po odobrenom iznosu, ocenila kao ubedljivo najbolji.

Ako i zanemarimo to što je “Osam vekova Srpske pravoslavne crkve” pre istoriografsko-kulturni nego medijski projekat, uz to preambiciozan za “izveštavanje” tabloidnih novina, postavlja se pitanje zašto se javnim novcem finansira medij koji je gotovo potpuno u državnoj svojini iako to nedvosmisleno zabranjuje Zakon o javnom informisanju i medijima kojim je uređeno budžetsko sufinansiranje medijskih projekata.

Podsetimo da je Zakonom, u poglavlju Javni interes u javnom informisanju, propisano da “Republika Srbija ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja”, između ostalog, “sufinansiranjem projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa”. Međutim, u članu 21 Zakona precizirano je da “pravo učešća na konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda. Uprošćeno, na konkursima ne mogu ni da učestvuju a kamoli da budu finansirani mediji u državnom vlasništvu.

Bezmalo jedini vlasnik (98 odsto) kompanije NID Novosti A.D. koja je izdavač Večernjih novosti je Štamparija Borba koja je većinski u državnom vlasništvu (79 odsto).

Na sajtu državnog Centralnog registra hartija od vrednosti (www.crhov.rs) dostupni su podaci o strukturi vlasnistva Stamparije Borba. Na istom sajtu lako je pronaći i podatke o strukturi vlasnistva Večernjih novosti.

Kako je državna Štamparija Borba postala vlasnik 98 % kompanije NID Novosti A.D. objasnio je nedavno BIRN: “Kompanija Novosti otišla je u stečaj 2017. godine a već naredne je pred Privrednim sudom usvojen plan reorganizacije kojim je omogućeno da poverioci umesto naplate duga mogu da postanu vlasnici ove kompanije. Ovo je otvorilo vrata za preuzimanje Novosti od strane države s obzirom da je njen najveći poverilac državna Štamparija Borba, što je potvrđeno od strane Skupštine Kompanije Novosti u maju ove godine”.

Sasvim je moguće da članovi stručne komisije Ministarstva koja je ocenjivala projekte štampanih medija nisu znali da protivno Zakonu predlažu sufinansiranje državnog medija. Ali kako je i zašto to promaklo samom Ministarstvu kulture i informisanja?

I šta će tim povodom preduzeti?

S. R.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend