13. apr 2021.

Projektno dezinformisanje

Poreski obveznici su tokom prošle godine sa čak 29 miliona dinara nagradili izdavače dnevnih novina koji su na svojim naslovnim stranama objavili ukupno 1.172 lažnih, neutemeljenih i manipulativnih vesti.

Drugim rečima, umesto osude i kazne, pet dnevnih listova (Srpski telegraf, Alo, Informer, Kurir i Večernje novosti) je finansijski nagrađeno novcem građana od strane konkursnih komisija. Sasvim dovoljan motiv da nastave sa istovetnom praksom na koju ukazuje Raskrikavanje.

Porazno zvuči podatak iz ove analize da je bilo dana kada na prvoj strani Srpskog telegrafa nije bilo naslova koji nije bio netačan ili manipulativan. Drugim rečima, neutemeljen i bez ikakvih dokaza. To ih čini šampionima dezinformisanja po osnovu naslovnih strana, u čemu ih slede Alo, Informer, Kurir i Večernje novosti.

Više od svega treba da nas zabrine (in)direktna bliskost pomenutih medija sa vlastima koje ovakvim pristupom direktno urušavaju koncept projektnog sufinansiranja koji se podrškom ovakvim medijima pretvara u svoju suprotnost. Za petnaest meseci, koliko je prošlo od usvajanja Medijske strategije, u ovoj oblasti se možda najviše primećuju brojne zloupotrebe koje strateški dokument pretvaraju u deklarativan pravni akt koji svojom neobaveznošću preti da dovede u pitanje smisao njegovog postojanja.

Mnogo puta sam rekao da ne vidim svrhu rada po utabanim stazama zloupotrebe ili izigravanja medijskih zakona. U iščekivanju zakonskih promena čini se nepopravljiva šteta koja urušava dobro zamišljeni koncept, ipak neodrživ ako ne postoji politička volja koja bi podržala njegovu praktičnu realizaciju.

Rezultati konkursa u Smederevu pokazuju sve slabosti zloupotrebe koncepta koji istrajava uprkos kritikama. To znači da se iz godine u godinu u velikoj većini podržavaju projekti istih medija, da novac dobijaju i oni koji nisu opravdali sredstva ili da se više od polovine projektnog novca preusmerava u Smederervsku Palanku.

Tročlana komisija koja je o svemu odlučivala je priča za sebe.

Ne znam šta preporučuje Slađanu Aleksić iz Vranja, generalnu sekretarku PROUNS-a da bude članica komisije baš u udaljenom Smederevu. Isto važi i za člana komisije Petra Kočića iz Vojvodine koji je već godinama član brojnih lokalnih komisija. Jedino tada čujem za njegov angažman u medijskom svetu.

Sve ovo što se događa čini ih saučesnicima u urušavanju koncepta projektnog sufinansiranja koji, ovako kako se sprovodi u lokalu, više dezinformiše nego što informiše javnost i poreske obveznike koji ga finansiraju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend